Social

Sezonul nunţilor - în toi. Tot mai mulţi miri optează pentru păstrarea tradiţiilor

video

Sezonul nunţilor este în toi, iar cei care îşi doresc să aibă o petrecere ca în poveşti, aleg cele mai deosebite locuri din Republica Moldova. De la an la an, tot mai mulţi miri îşi organizează nunta respectând tradiţiile şi obiceiurile zonei de care aparţin. Aproape toate restaurantele din Chişinău au agendele pline pentru acest an, iar evenimentele au loc în fiecare zi. Preţul mediu al unui meniu va fi în acest sezon in jur de 1500 de lei.

Mădălina şi Alexandru sunt împreună de cinci ani, iar acum se pregătesc pentru cel mai important eveniment al vieţii lor. Au ales locul și meniul și au trimis invitațiile.


ALEXANDRU MAZNIC: Eu mereu le recomand mirilor să se simtă foarte liberi, uşori, să fie fericiţi pentru că este un eveniment unic în viaţa lor şi asta vreau să fac şi eu. Noi ne bazăm pe echipele noastre, prestatorii pe care i-am ales. Suntem convinşi că va fi totul bine, perfect.


MĂDĂLINA GÎNCU: Nouă moldovenilor ne place să avem o masă mare, cu multe bucate, o muzică bună, un spumant gustos. Aşa că părerea mea este că moldovenii într-adevăr investesc în emoţii, în tradiţii şi în evenimente.


Organizatorii de evenimente spun că, în acest an, viitorii miri optează pentru ceremonii fără extravaganţe și apelează la echipe de specialişti pentru ca evenimentul să fie unul de neuitat.


NADEJDA GOGU, organizator de evenimente: Ce înseamnă organizare până la nuntă, este alegerea tuturor celor care urmează să muncească la acel eveniment...Noi recomandăm, organizatorii. Eu, cel puţin, le recomand. Vin cu nişte sugestii, cu nişte propuneri. Să înţeleg ce s-ar potrivi tipajului lor, ce s-ar potrivi bugetului pe care îl au. După părerea mea nu există nunţi frumoase sau mai puţin frumoase. Există nunţi personalizate pentru acel cuplu.



DOINA GOGU, moderator: Neapărat să facă o planficare bună pentru că planificarea bună asigură liniştea şi confortul şi buna desfăşurare a evenimentului atunci, în acea zi. Să-şi aleagă prestatorii cu care rezonează, cu care se simt bine, se simt inspiraţi de ei, le simt căldura, le simt încrederea şi simt că dacă ei vor fi la evenimentul lor, atunci totul va decurge aşa cum sunt aşteptările lor. Neapărat în ziua evenimentului să lase lucrurile să curgă, să aibă încredere în echipa pe care o aleg şi să trăiască emoţia momentului.


Mirii ţin cont şi de câteva dintre tradiţiile străvechi şi le includ la nunta lor.


NADEJDA GOGU, organizator de evenimente: Păstrăm, de exemplu, colacul miresei. Este una dintre tradiţiile pe care chiar o păstrăm practic la fiecare eveniment. Până şi atunci când avem nunţi combinate, de genul cum recent am avut, mirele din Turcia şi mireasa noastră, moldoveancă, la fel am păstrat colacul miresei pentru că este interesant şi pentru ei.


Mâncarea este unul dintre elementele esenţiale pentru un eveniment de succes. Restaurantele se întrec în preparate cât mai variate, care să satisfacă preferinţele tuturor invitaţilor. De la mâncăruri tradiţionale până la elemente decorative comestibile, toate sunt prezente la nunţile din Republica Moldova.


ANNA ADAŞAN, administrator restaurant: Diaspora optează mai mult pentru bucatele tradiţionale, din considerentul că le este dor de bucatele pe care nu le servesc în fiecare zi. Totodată sunt şi clienţi care optează pentru meniuri mai puţin tradiţionale, cu mai multe serviri individuale ale bucatelor. Este o tendinţă mai nouă pe piaţă, care ne bucură foarte mult pentru că nu este o risipă atât de mare a bucatelor.


În anul 2024, în Republica Moldova s-au înregistrat peste 14 mii de căsătorii, în descreștere cu 6,0% comparativ cu anul anterior.


REPORTER: SORINA GOLOVATIUC Imagine: Vadim Verbnîi

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter