Politic

Reacția Poliției de Frontieră la acuzațiile MEGA. Cine sunt persoanele interzise?

post-img
Președintele Organizației Internaționale pentru Familie, Brian Brown, a fost oaspete frecvent al fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon
Sursa foto: presedinte.md

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a acționat în conformitate cu legislația în vigoare în cazul celor două persoane, care au sosit la Chișinău să participe la conferința MEGA și care au fost expulzate de pe teritoriul Republicii Moldova. Cele două persoane, inclusiv persoana din SUA, Brian Brown, fost oaspete al lui Igor Dodon, acceptată în cele din urmă să participe la eveniment, s-au plâns că au fost împiedicate să intre în Republica Moldova. TVR Moldova relatează prin ce s-au făcut cunoscuți aceștia opiniei publice din statele lor și la nivel internațional.

„Persoanele vizate nu au întrunit condițiile de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, reafirmăm că Poliția de Frontieră a acționat în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare”, se menționează într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova pentru TVR Moldova.

Activistul conservator american, Brian Brown, a relatat că, inițial, a fost urcat într-un avion gata de decolare după ce i s-a comunicat interdicția de a intra în Republicii Moldova. Ulterior, a spus el, polițiștii de frontieră l-au coborât din avion, spunând că „s-au înșelat”, permițându-i accesul pe teritoriul Republicii Moldova.

În mai 2018, președintele Organizației Internaționale pentru Familie, Brian Brown, a fost primit de șeful statului de atunci, Igor Dodon , la Chișinău și sprijin să organizeze Congresul Mondial al Familiei pe 14-16 septembrie - o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018. Congresul Mondial al Familiilor este cunoscut în SUA că promovează valorile creștine conservatoare. Congresul a fost calificat de Southern Poverty Law Center drept un grup anti-LGBT implicat în promovarea propagandei rusești.

Congresul Mondial al Familiilor are o mare influență în Rusia și o legătură strânsă cu Biserica Ortodoxă Rusă și regimul Putin. Unul dintre liderii săi a scris că Putin „apără legile și moralitatea, care se regăsesc în libertatea prevăzută de Constituția SUA”. Un alt lider al organizației l-a calificat pe Putin drept „jucător puternic, care are grijă mai mult de interesele naționale ale Rusiei decât de această forță mistică cunoscută ca opinia lumii.”

Europarlamentarul Ondřej Dostál din Cehia a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău și a fost expulzat forțat din Republica Moldova. Potrivit acestuia, deși deținea un pașaport diplomatic valabil, documentul i-a fost confiscat de către polițiștii de frontieră, care l-au informat că îi va fi returnat doar după aterizarea în București, prin intermediul pilotului cursei TAROM.

Ondřej Dostál s-a făcut remarcat în țara sa prin faptul că a trecut rapid prin mai multe partide total diferite ca ideologie, găsindu-și până la urmă „casa” la o formațiune comunist-naționalistă numită „Ajunge!”. El a apărut pe prima pagină a presei cehe în primăvară, pentru că a mers la Moscova la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, alături de puțini alți politicieni din UE - cel mai notabil fiind premierul populist slovac Robert Fico.

În aceeași zi, Dimos Thanasoulas, purtătorul de cuvânt al partidului suveranist grec NIKI, a fost oprit la frontiera R. Moldova.

Grecul Dimos Thanasoulas, care se prezintă drept purtător de cuvânt al partidului NIKI, este de profesie avocat și s-a făcut remarcat mai ales prin opoziția față de căsătoriile între persoanele de același sex. Thanasoulas s-a făcut remarcat de asemenea pentru că a protestat împotriva închiderii bisericilor în vremea pandemiei de Covid-19.

Formațiunea la care aderă, NIKI, este considerată de extremă-dreapt[, având sloganul „Familie, Credință, Patrie”. Ea promovează introducerea educației religioase în școli, înăsprirea legislației imigrației, promovarea „familiei tradiționale” - un apel codificat la reducerea drepturilor persoanelor LGBT etc.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a confirmat faptul că aceste persoane „urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

Citește și: SIS, despre MEGA: Eveniment cu agendă extremistă, la Chișinău, mai multe persoane interzise în RM

Conferința MEGA reunește lideri conservatori și suveraniști din mai multe state membre ale UE. Incidentul a generat reacții dure din partea mai multor participanți și susținători, care acuză autoritățile de la Chișinău de cenzură politică și abuzuri instituționale.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter