Actualitate

Nouă dascăli au fost premiaţi în semn de recunoştinţă în cadrul concursului republican „Padagogul anului 2023”

Nouă dascăli au fost premiaţi

Nouă dascăli au fost premiaţi astăzi, în semn de recunoştinţă pentru munca pe care o depun zilnic şi performanţele deosebite obţinute. În cadrul concursului republican "Padagogul anului 2023" au fost desemnaţi cel mai bun profesor, cel mai bun învăţător şi cel mai bun educator din Republica Moldova. Laureaţii au primit diplome şi premii în bani.

Titlul de "Profesorul anului" şi un premiu de 50.000 de lei au fost meritate de un tânăr profesor de literatura universală de la Liceul teoretic "Dimitrie Cantemir" din Bălți. El este printre elevi de mai bine de opt ani şi încearcă să le transmită dragostea pentru lectură şi scris.

PAVEL POLIŞCIUC, profesorul anului: „Mă ajută faptul că mereu încerc să privesc cele mai populare filme, să citesc cărţile populare în rândul copiilor şi să fiu atent la ce gândesc şi simt. Nu neaparat îmi face mereu plăcere dar o iau ca pe o obligaţie, ca să putem fi pe aceeaşi lungime de undă.”

Titlul "Învățătorul anului" a fost oferit Valentinei Iazinschi, de la liceului teoretic "Petru Rareș", din Soroca, iar "Educatorul anului" este Dorina Tronciu, de la grădiniţa "Poienița" din satul Malcoci, raionul Ialoveni. Tânăra ştie deja ce va face cu banii câştigaţi.

DORINA TRONCIU, educatoarea anului: „Cred că totuşi în ceva am fost mai bună, poate a fost tinereţea, energia şi dragostea care vine din suflet. Lucru care mi-l propun, în primul rând e să deschid o bibliotecă în grădiniţa în care activez, ca atât educatorii cât şi copiii să beneficieze de cărţi.”

Dascălii ieşiţi pe locurile doi şi trei, la fiecare categorie, au primit câte 25 de mii de lei, respectiv 15 mii de lei. În această meserie, banii nu sunt principala motivaţie, spun cu tărie oamenii din învăţământ. Dar tot ei recunosc că salariile foarte mici îi ţin, totuşi, departe de sistem pe tinerii specialişti.

SERGIU BOLDERESCU, profesor, L. T. Miron Constin, Floreşti: „Este necesar ca pe viitor salariile să fie mai atractive nu pentru noi profesorii care am rămas în sistem, dar pentru tinerii ca vin azi, salariu să fie unul motivant ca să rămână în sistem.”

ANA BOBEI, profesoară de istorie: „Acum e mai interesant să lucrezi cu copiii, ei cunosc foarte mult, iar noi trebuie să ne mobilizăm ca să facem faţă la cerinţele lor. Necătând că sunt la pensie îmi place mult această profesie şi să lucrez cu copii.”

Autorităţile spun că educaţia copiilor din Republica Moldova trebuie să devină o prioritate de nivel naţional.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Calitatea vieţii în decenii următoarele, a medicinii, a justiţiei, a mediului înconjurător, inclusiv calitatea clasei politice depinde de calitatea educaţiei pe care o oferim azi.”

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetări: „Vom începe prin a ne asigura că profesorii din Republica Moldova mai mult de copii decât de hârtie, cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.”

În Republica Moldova lucrează acum peste 33 de mii de pedagogi iar cel puţin două mii de posturi din învăţământ nu sunt ocupate.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter