Unul din doi copii din Republica Moldova a trecut prin experiențe neplăcute în mediul on-line, arată un studiu realizat Centrul LaStrada și Sociopolis. Specialiștii spun că asta îi poate afecta pe termen lung pe cei mici, iar prevenirea joacă un rol important, inclusiv în comunitatea educațională. Riscurile și siguranța online în contextul dezvoltării digitale rapide au fost subiectul conferinței intutulate "Copiii în era digitală", la care au participat peste 100 de pedagogi, elevi, autorități și reprezentanți ai societății civile.
Pierderea confidențialității, expunerea la conținut nepotrivit, interacțiuni periculoase sau chiar exploatarea online, sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt expușii copiii în mediul online. Iar identificarea acestor riscuri este primordială.
ALEXANDRA BODIU elevă: „În mediul online există provocări foarte negative, de la convorbiri cu persoane necunoscut la cyberbullying. Și unicul lucru important în aceste situații este să fie o persoană, de ex: un părinte, un coleg sau adult de încredere care ar putea să ajute copii în această situație. Eu mă informez de pe site-ul siguronline.md.”
ADA COVBASA elevă: „Dacă se încep postările astea negative, comentariile negative nu mai ai o dorință să fii în mediul online. Trebuie să ne gândim ce postăm, cu o normă. Nu trebuie să postăm tot ce vdem pe net.”
Pedagogii au subliniat importanța transformării școlilor nu doar în spații de învățare, ci și în piloni ai siguranței în era digitală, contribuind astfel la promovarea unui comportament responsabil în rândul elevilor și la protejarea acestora față de pericolele online.
VALENTINA ȚÎPU director, IPLT Principesa "Natalia Dadiani": „Avem la nivel de instituție coordonator al siguranței online, cum este și coordonator ANET. Copiii deja cunosc că se confruntă cu asemenea situații, apelează la dirigintele clasei, și împreună merg la coordonatorul siguranei online. Când se află deja lucrează și psihologul școlar cu copilul dat, vedem dacă este necesară consilierea, atunci părintele își dă acordul. Am avut cazuri când copiii fie că au mers individual, fie în grup și au încercat să treacă peste starea emoțională.”
Riscurile din mediul online se schimbă odată cu evoluţia tehnologiilor spun specialiștii. O nouă provocare o reprezintă inteligența artificială.
ELENA BOTEZATU director executiv, La Strada: „Copii au trecut prin diverse experiențe neplăcute, începând cu hărțuire în mediul online, abuz sexual în mediul online, furt de identitate. Astăzi vorbim mai mult despre inteligența artificială în crearea unor imagini cu caracter nud, sau comiterea unor cazuri de hărțuire online împotriva semenilor, sau pedagogilor. Iată de ce este important să ne concentrăm pe aspectele de prevenire, credem că comunitatea educațională poate juca un rol foarte important în acest sens.”
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Standardele pentru protecția și siguranța copiilor în online, obligatorii pentru instituțiile de învățământ. Iar din 2027, educația digitală va fi integrată în curricula școlară.
VALENTINA OLARU secretar de stat, Ministerul Educației: P„revenirea unor comportamente de cyberbulling este mult mai importantă, decât a problemelor post-factum. Planul de acțiuni pentru anul 2024-2025 prevede un sir de măsuri de realizare în practică a standardelor. Acestea sunt formări pentru cadrele didactice, concursuri pentru elevi și acțiuni sustenabile cum ar fi introducerea acestor subiecte în programele de studiu în curriculele noi care vor apărea în 2027.”
Această conferinţă a ajuns la a șaptea ediție. Evenimentul a fost organizat de Centrul Internațional "La Strada" în colaborare cu Ministerul Educației, în cadrul proiectului UNICEF Moldova "Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în bază de gen."
MAHA DAMAJ reprezentantă de țară UNICEF în Moldova: „Să lucrăm împreună pentru a aduce siguranță în spațiile întunecate ale lumii digitale. Și să ne asigurăm să navigarea online a fiecărui copil este cât se poate de sigură.”
Copiii care se confruntă cu situații de risc în mediul online, pot cere ajutor pe platforma www.siguronline.md, gestionată de Centrul La Strada. Până în prezent au fost înregistrate aproape nouă mii de solicitări, iar avocații și psihologii "La Strada" au asistat peste 760 de copii, victime ale abuzurilor și exploatării sexuale online.
PLATFORMA SIGURONLINE.MD
• 8.912 solicitări pe Siguronline.md
• 765 copii victime ale abuzului și exploatării sexuale, asistați de avocații și psihologii "La Strada"
• 25.659 adolescenți din toată țara informați despre navigarea în siguranță pe Internet
Guvernul de la Chișinău a completat Planul național pentru protecția copilului pe anii 2022–2026 cu noi acțiuni privind siguranța și protecția minorilor în mediul online, aliniate recomandărilor internaționale.