Actualitate

/TVR Bref/ Ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, vine astăzi la Chișinău

post-img
Ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu
Sursa foto: Moldova 1

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc luni, 21 iulie.

Ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, întreprinde o vizită de lucru în R. Moldova

Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, întreprinde marți o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi. Agenda vizitei include întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popşoi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean. După întrevederea de la Ministerul Afacerilor Externe, miniștrii Mihai Popșoi și Oana-Silvia Țoiu vor susține o conferință de presă comună. 


Ion Ceban vrea să o dea în judecată pe ministra de Externe a României, Oana Țoiu

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că intenționează să o acționeze în judecată pe ministra de Externe a României, Oana Țoiu, pentru declarațiile făcute la o emisiune televizată în care îl vizează pe edil și interdicția aplicată acestuia de a intra pe teritoriul statului român. Deși sancțiunea aplicată acestuia îl vizează ca persoană fizică, nu în calitatea sa de primar, Ion Ceban a solicitat specialiștilor din cadrul Primăriei să analizeze eventualitatea acționării în judecată a ministrei Țoiu. „Am să rog colegii de la departamentul juridic să vedem cum poate fi atacată în instanța de judecată pentru prostiile pe care le-a vorbit în spațiul public și manipulările de-a dreptul halucinante pe care le-a transmis dumneaei”, a spus Ion Ceban în cadrul ședinței a serviciilor Primăriei.


Oleg Ozerov a dezvăluit misterul legat de drumul gazelor rusești în Transnistria

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov, spune că numărul mare de intermediari și dificultățile legate de plata pentru gaze din cauza sancțiunilor aplicate de Occident Rusiei pentru războiul împotriva Ucrainei creează o situație instabilă în ceea ce privește asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene și constituie o amenințare pentru economia malului drept al Nistrului. Pe 14 februarie 2025, compania elvețiană cu acționariat maghiar, MET Group, a început să transporte pe bani rusești gaze în regiunea transnistreană conform unui acord pe termen scurt. Inițial, volumul livrat pe malul stâng al Nistrului constituia circa 3 milioane de metri cubi pe zi. Pe 10 februarie 2025, după ce Tiraspolul acceptat schema rusească și a respins ajutorul UE, premierul Dorin Recean a spus că opțiunea regimului nu rezolvă problema pe termen lung. Cu toate acestea, Chișinăul nu a blocat livrarea gazului pe malul stâng al Nistrului.

 

Doi pretendenți la funcția de procuror general. Cine sunt aceștia?

Două persoane și-au depus dosarele pentru funcția de procuror general, potrivit Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Este vorba despre Alexandru Machidon, actualul procuror general interimar, și Victor Furtuna, actual procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În continuare, CSP va înainta demersurile necesare către instituțiile de resort responsabile de controlului integrității și, în termen de 20 de zile, va examina în ședință închisă conținutul acestora, adoptând o hotărâre motivată privind eligibilitatea acestora. Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale a fost numit în funcția de judecător la CSJ. La 12 iunie CSP, a anunțat concursul public pentru selectarea unui nou procuror general, iar luni, 21 iulie, a expirat perioada în care pretendenții la această funcție au putut depune dosarele.


Dan Perciun, despre cazul elevei agresate în grup: „Se pare că participanții au primit o invitație”

Autoritățile încă nu știu ce a declanșat cazul de agresiune în grup asupra unei eleve și nici cum a fost posibil ca atât de mulți copii, din cel puțin cinci instituții de învățământ, să se afle în același loc, spune ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. „Se pare că (participanții, n. red.) au recepționat o invitație la eveniment. Cum a fost ea prezentată și ce i-a determinat să dea curs rămâne să stabilească ancheta pe parcursul acestei săptămâni și pe parcursul săptămânii viitoare, de altfel, o să fie o anchetă destul de complexă”, a declarat ministrul după ședința Guvernului din 21 iulie. Oficialul spune că săptămâna aceasta vor avea loc discuții cu familiile copiilor implicați în incident și cu directorii instituțiilor de învățământ, iar specialiștii de la Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică au luat legătura cu familia adolescentei supuse bullyingului și cu familia adolescentei care se face responsabilă de organizarea incidentului.


Sergiu Prodan se declară neputincios în privința interdicției artiștilor lui Putin în R. Moldova

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, insistă pe faptul că instituția pe care o conduce nu are competența să interzică concerte cu artiști care îl elogiază pe Putin în Piața Marii Adunări Naționale. Această competență este, în opinia sa, atributul autorităților locale. „Responsabilitatea autorităților locale pentru evenimentele care au loc, în cazul de față în Piața Marii Adunări Naționale, este scrisă în lege. Ministerul Culturii nu are instrumente care ar veni să blocheze intrarea în Republica Moldova a unor oameni de cultură în cazul de față. Nu văd cum ar trebui să intervină Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente”, a spus ministrul Culturii Sergiu Prodan luni, după ședința Guvernului. Primăria Chișinău a spus săptămâna trecută că este doar informată despre organizarea unor evenimente pe teritoriul municipiului, și nu are dreptul să interzică asemenea evenimente.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor