Social

Polițiști și carabinieri din R. Moldova, detașați pentru a asigura ordinea și securitatea publică în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

post-img
Polițiști și carabinieri din R. Moldova, detașați pentru a asigura ordinea și securitatea publică în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

Astăzi, 11 iulie 2024, a avut loc ceremonia festivă dedicată detașării unei echipe a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru participare în misiuni de serviciu în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară, Paris 2024. Este pentru prima dată când Republica Moldova este reprezentantă în rândul forțelor de securitate și ordine publică la Jocurile Olimpice.

Cei 13 polițiști și carabinieri detașați vor fi recunoscuți printre forțele de securitate participante la Jocurile Olimpice prin emblema țării, pe care o vor purta cu mândrie pe mâna stângă. Acești profesioniști au acumulat experiență în gestionarea numeroaselor acțiuni de asigurare a ordinii publice și securității în cadrul diferitor celule de criză, au contribuit la desfășurarea în siguranță a mii de evenimente publice și, alături de colegii lor, au asigurat securitatea Summitului Comunității Politice Europene, au avut grijă de refugiații războiului din Ucraina și au intervenit în gestionarea situațiilor de criză cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii ani la frontieră, informează Ministerul Afacaerilor Interne al R. Moldova.

Reprezentând Republica Moldova, alături de alte 50 de țări, echipa țării se va alătura omologilor francezi din domeniul securității publice pentru a efectua misiuni de patrulare pe domeniul public, de pază și protecție la obiective și misiuni de descurajare, în colaborare cu echipe internaționale mixte, sub comanda omologilor francezi. Ei vor contribui la securizarea terminalelor și a procesului de transport al pasagerilor la aeroportul „Charles de Gaulle”, în scopul securizării zonelor dens populate, precum și la combaterea criminalității prin monitorizarea comportamentelor sau situațiilor care ar putea constitui un risc în vederea combaterii terorismului sau a oricărei forme de criminalitate. Astfel, participarea lor va contribui la creșterea nivelului de securitate și de descurajare în principalele locuri care urmează să fie vizitate de turiștii din regiune.

„Această misiune înseamnă o mare reușită pentru noi toți, pentru că invitația din partea Franței vine să recunoască profesionalismul, capacitatea instituțiilor noastre de  a participa la asigurarea ordinii publice și securității pe continent, nu doar acasă”, a declarat Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, exprimându-și încrederea că polițiștii și carabinierii detașați vor împărtăși în această misiune experiența lor și vor învăța din experiența altor state.

„Startul participării noastre la misiuni internaționale în Europa arată că Moldova și MAI au pornit pe calea europeană și că integrarea în Uniunea Europeană este cu un pas mai aproape, iar pentru noi acest lucru înseamnă o viață mai bună, în siguranță”, a menționat Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în Republica Moldova a mulțumit autorităților moldovenești pentru că au dat curs solicitării Franței de a oferi suport operațional pentru forțele franceze de securitate internă, alături de alți parteneri, accentuând că securitatea și siguranța la Jocurile Olimpice constituie o prioritate absolută pentru autoritățile franceze.

„Detașarea echipei Ministerului Afacerilor Interne la Jocurile Olimpice și Paralimpice de vară în Franța este un moment istoric și un semn clar că Republica Moldova devine un furnizor de securitate în regiune, iar contribuția noastră este apreciată la nivel internațional, ” se menționează în comunicat. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter