Extern

Un avion de vânătoare rus a încălcat spațiul NATO, pentru a proteja un petrolier ce naviga ilegal

post-img
Margus Tsahkna, Ministru al Afacerilor Externe din Estonia

Ministrul de Externe eston Margus Tsahkna a denunțat joi „o amenințare gravă” din partea Moscovei, evocând incursiunea recentă a unui avion de vânătoare rus în spațiul aerian al Estoniei.


„Pe 13 mai, un avion de vânătoare rus a încălcat spațiul aerian al NATO în scopul protejării unui petrolier din flota fantomă rusă'', a indicat Margus Tsahkna pe platforma X, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Experții estimează că Rusia exploatează o vastă „flotă fantomă”, alcătuită din sute de nave, pentru a ocoli sancțiunile impuse de țările occidentale asupra exporturilor sale de petrol ca urmare a invadării Ucrainei de forțele armate ruse.

Este vorba despre „un nou exemplu ce demonstrează că Rusia constituie o amenințare gravă nu doar ca urmare a războiului pe care ea îl duce în Ucraina, dar și pentru ansamblul alianței NATO'', a adăugat Tsahkna.

Șeful diplomației estone, care participă joi, în Antalya (Turcia), la o reuniune informală cu omologii săi din NATO, a precizat că Federația Rusă a trimis avionul său de vânătoare într-un moment când forțele estone încercau să inspecteze o navă care făcea parte din „flota fantomă” și intrase în apele economice estone.

„Ceea ce este diferit - și e important - este că Federația Rusă a trimis un avion de vânătoare pentru a verifica situația și că acest avion de vânătoare a încălcat teritoriul NATO”, a declarat Tsahkna.

Marina estoniană a declarat că a încercat marți să rețină un petrolier ce se îndrepta spre Rusia, aflat sub sancțiunile Marii Britanii, susținând că acesta naviga ilegal fără pavilion, dar nu l-a abordat când acesta a refuzat să coopereze, escortându-l în schimb în apele rusești.

Nava Jaguar, adăugată de Regatul Unit pe lista de sancțiuni vineri, este una din cele aproximativ 100 de vase din „flota fantomă” a Rusiei, un termen folosit de țările occidentale pentru navele de care acuză Moscova că le desfășoară pentru a evita sancțiunile internaționale. De obicei, acestea nu sunt reglementate sau asigurate de organizațiile occidentale obișnuite.

Nava se afla în apropierea insulei Naissaar, în largul coastei capitalei Tallinn, când marina estoniană a comunicat cu aceasta prin radio, marți, la ora 15:30 GMT, a declarat comandantul Ivo Vark pentru Reuters într-un mesaj e-mail.

Întrucât naviga „fără naționalitate”, Estonia „avea obligația de a verifica documentele și statutul legal al navei”, a declarat miercuri Vark. „Nava a refuzat cooperarea și și-a continuat călătoria spre Rusia... având în vedere lipsa naționalității navei, utilizarea forței, inclusiv abordarea navei, a fost considerată inutilă”, a spus el.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter