Timp de patru ani, municipiile Cahul şi Orhei şi-au dezvoltat strategiile culturale datorită proiectului EU4Culture, finanţat de Uniunea Europeană. Astăzi, la Chişinău a avut loc conferinţa de încheiere a proiectului care s-a desfăşurat în mai multe oraşe din ţările parteneriatului estic, printre care Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Ucraina.
În Republica Moldova, la proiectul cultural au participat municipiile Cahul şi Orhei.
MIHAI GANDRABURA, director, Centrul de Dezvoltare Locală şi Regională Orhei: „Una din activităţile de importanţă majoră a fost co-finanţarea festivalului chitarelor în memoria lui Iurie Sadovnic. O altă activitatea, pe care o considerăm importantă şi am preluat exemplul de la Cahul, este crearea brandului regiunii Orhei. Altă activitate a fost elaborarea unui portofoliu a 50 de obiecte de importanţă istorică-culturală din municipiu”:
NICOLAE DANDIŞ, primarul oraşului Cahul: „Principalele activităţi au fost în primul rând să capacităm instituţiile culturale, inclusiv la partea de formare, deci, investiţii, traininguri. Un alt moment important a fost partea de dotare a acestor instituţii. De exemplu Palatul Culturii Nicolae Botgros a beneficiat de fonduri pentru dotarea tehnică”:
CONSTANTIN VLAS, coordonator naţional, EU4Culture: „În acelaşi timp au reuşti să susţinem 51 de profesionişti din domeniul culturii şi industriilor creative care au primit granturi de până la 5 mii de euro ca să poată merge în ţările UE pentru diverse experienţe de învăţare. În acelaşi timp, am capacitat societatea civilă, 4 organizaţii, care au ajutat comunităţile să implementeze activităţile din cadrul strategiilor”:
La încheierea proiectului au venit experţi internaţionali, lideri din oraşele participante și reprezentanţi ai industriilor culturale şi creative.
ANATOLI BEIFERT, şeful proiectului EU4Culture: „Scopul acestui proiect este să consolideze cooperarea culturală, să propulsioneze domeniul cultural pentru o economie sustenabilă şi dezvoltarea socială”.
MATE CSICSAI, şef adjunct, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova: „Nu este un simplu proiect despre cultură, este şi un proiect economic care are menirea să întărească capitalul uman al acestor regiuni”.
Proiectul EU4 Culture a fost implementat de Institutul Goethe, Institutul Francez din Georgia, Institutul Cultural Danez, dar şi Centrele Cehe, cu un buget total de peste 7 milioane de euro.