Arcadie Vicol, proprietarul companiei Natural Gaz DC SRL, a spus pentru TVR Moldova că a fost invitat pentru discuții la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) despre un contract pe care firma sa l-a încheiat marți cu distribuitorul transnstrean, Tiraspoltransgaz, pentru livrarea unui volum de două-trei milioane de metri pe zi. Contractul dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz a fost semnat în contextul în care liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri dimineață despre reluarea livrărilor de gaze rusești pe malul stâng al Nistrului.
„Nu au fost audieri, ci discuții”
„Astea nu au fost audieri, au fost niște discuții. Eu nu pot să dezvălui ce a fost acolo, dar pot să confirm că nu mi-au fost aduse acuzații oficiale. S-a discutat despre anumite riscuri care ar prezenta contractul semnat dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz”, a spus el.
Potrivit omului de afaceri, SIS subliniază că acest contract ar comporta un anumit pericol pentru securitatea Republicii Moldova.
„Noi avem un contract comercial încheiat și semnat ieri (marți – n.r.) cu Tiraspoltransgaz în care părțile și-au asumat obligații: partea noastră să cumpere și să furnizeze, partea transnistreană să primească și să achite gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului”, a spus Arcadie Vicol.
Omul de afaceri a subliniat că cele două părți au discutat, dar nu au fixat pe moment în contract, despre un volum de 2-3 milioane de metri cubi pe zi.
Această cantitate reprezintă echivalentul a aproape jumătate din volumul livrat de Gazprom malului stâng al Nistrului până pe 31 decembrie 2024.
Responsabili din domeniul achizițiilor de gaze, care au solicitat anonimatul, au spus pentru TVR Moldova că, în prima jumătate a lunii ianuarie curent, Tiraspolul și Moscova au discutat despre asigurarea regiunii transnistrene cu gaze doar pentru necesitățile proprii, ceea ce reprezintă 2-3 milioane de metri cubi pe zi.
2-3 de milioane de metri cubi – echivalentul consumului Transnistriei
„Noi am apelat aproape la zece traderi europeni, ca să solicităm cotațiile pentru cantitățile respective, pentru a avea o bază de negocieri de preț. În premieră, urma să se întâmple două lucruri: primul - Tiraspol să primească gaze naturale pe bază comercială, care să fie achitate sută la sută, iar al doilea – cantitățile acestea de gaze care ar putea să fie livrate către malul stâng să fie impozitate pe malul drept, atunci când se fac procedurile vamale”, a spus Arcadie Vicol.
„Contractul prevede că ei (Tiraspolultransgaz – n.r.) achită și noi (Natural Gaz DC – n.r.) furnizăm. Fără achitare, nu există relații comerciale. Dacă acest contract se respectă, bugetul Republicii Moldova va avea circa 100 milioane de lei lunar.”
Arcadie Vicol subliniază că contractul dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz reprezintă o noutate pentru livrarea de gaze în stânga Nistrului. „Pentru gazele furnizate de Moldovagaz către Tiraspoltransgaz nu s-a achitat niciodată TVA. Niciun bănuț nu a intrat în bugetul național”, a precizat el.
„Acest contract este unul comercial”
Totodată, omul de afaceri a mai spus că contractul respectiv este acceptat de Secretariatul Comunității Energetice, cu care am fost în discuții. „Ei știu că acest contract este unul comercial și susțin schimbarea paradigmei conform căreia Tiraspolul începe să contracteze gaze naturale din Europa, pe bază comercială, unde gazele sunt achitate”, a afirmat el.
Așa-zisul președinte de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, după vizita sa la Moscova, că gazele rusești vor ajunge, în curând, în regiune, fără să spună o dată exactă, precizând doar că acestea vor fi livrate de Gazprom ca „ajutor umanitar”.
Arcadie Vicol a mai spus că contractul încheiat cu Tiraspoltranzgaz nu are nimic în comun cu declarațiile făcute de Vadim Krasnoselski. „Contractul vizează strict relațiile comerciale dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltranzgaz”, a afirmat el, subliniind că organele de drept au posibilitatea să verifice tranzacția.
Șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru TVR Moldova că nu știe nimic despre acest contract comercial.
Prin urmare, TVR Moldova nu a putut pe moment afla cu certitudine dacă gazele livrate de Natural Gaz DC SRL către Tiraspoltransgaz reprezintă aceleași cantități de gaze pe care distribuitorul transnistrean urmează să le primească din partea Rusiei.
Pe 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livrările de gaze pentru stânga Nistrului, motivând refuzul Chișinăului de a achita o pretinsă datorie de 709 milioane de milioane de dolari pentru malul drept. Pentru reluarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, Rusia solicită ca autoritățile de la Chișinău să recunoască datoria de 709 de milioane de dolari.
De partea cealaltă, Republica Moldova spune că auditul internațional efectuat în 2023 a demonstrat că datoria pe care o are față de Gazprom constituie 8,6 milioane de dolari, și nu 709.
În condițiile în care Rusia acceptă să livreze gaze Transnistriei, o poate face doar prin gazoductul transbalcanic. Până în prezent, Gazprom nu a rezervat capacități în această conductă.
Citește și: Vladimir Krasnoselski promite reluarea livrărilor de gaze rusești în Transnistria