Sci-Tech

VIDEO. Momentul istoric în care misiunea DART a NASA s-a lovit intenționat de un asteroid

post-img
misiunea DART a NASA
Sursa foto: captură de ecran

Moment istoric: o navetă spaţială a NASA s-a izbit în mod intenţionat de un asteroid, în primul test de apărare planetară făcut de umanitate, anunță NASA.

Impactul a avut loc luni la ora 7.14 p.m. ET( Eastern Time, marţi la ora 2.14, ora României), fiind primit cu urale de echipa misiunii de la Laurel, Maryland. Misiunea DART, sau Dublul Test de Redirecţionare a Asteroizilor, a fost lansată în urmă cu zece luni.

Deşi asteroidul, Dimorphos, nu prezenta vreun risc de a lovi Pământul, această demonstraţie ar putea stabili modul în care pot fi deviate, în viitor, rocile spaţiale care ar putea fi o ameninţare pentru planetă.

”Intrăm într-o nouă eră a umanităţii, o eră în care am putea avea capacitatea să ne protejăm de ceva precum un impact periculos, riscant, cu un asteroir”, a spus Lori Glaze, director la Divizia de Ştiinţă Planetară a NASA. ”Ce lucru uimitor. Nu am mai avut această capacitate până acum”, a spus ea.

La momentul impactului, Didymos şi Dimorphos erau relativ aproape de Pământ – la circa 11 milioane de kilometri. Echipa estimează că naveta spaţială a lovit asteroidul la circa 17 metri distanţă de centrul rocii spaţiale.

Scopul navetei spaţial, pe lângă impact, a fost de a afecta mişcarea unui asteroid în spaţiu, dar membrii echipei DART afirmă că va dura circa două luni pentru ca oamenii de ştiinţă să stabilească dacă orbita asteroidului s-a schimbat.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter