Politic

R. Moldova a finalizat etapa de screening bilateral pentru Capitolul 23 „Justiție și Drepturi Fundamentale” la Bruxelles

post-img
imagine

Ieri, la Bruxelles, s-a încheiat etapa de screening bilateral aferentă Capitolului 23 „Justiție și Drepturi Fundamentale”, coordonat de Ministerul Justiției. Pe parcursul a trei zile, circa 25 de profesioniști din diverse instituții cheie din domeniul juridic au susținut 26 de prezentări.

BFCO

Ultimele două zile au fost dedicate evaluării legislației pentru blocul „Drepturi fundamentale”. Acesta a inclus teme esențiale precum: cadrul general privind drepturile fundamentale, prevenirea torturii și a relelor tratamente în sistemul penitenciar, libertatea de gândire, de conștiință și de religie; măsuri de combatere a rasismului și xenofobiei, a discursului instigator la ură și a infracțiunilor motivate de ură; drepturile copilului; libertatea de exprimare, inclusiv libertatea mass-media și pluralismul; libertatea de întrunire și asociere, drepturile procedurale ale persoanelor suspectate și acuzate în cadrul procedurilor penale; dreptul victimelor infracțiunilor; protecția datelor cu caracter personal; nediscriminarea - discriminarea rasială sau etnică, inclusiv a romilor; discriminarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex și a persoanelor homosexuale (LGBTIQ); egalitatea de gen și violența împotriva femeilor; dreptul persoanelor cu dizabilități; dreptul persoanelor ce aparțin minorităților; drepturile de proprietate; drepturile cetățenilor UE.

Specialiștii din cadrul Ministerului Justiției, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Consiliului Audiovizualului, Agenției de Geodezie, Cartografie și Cadastru, și Agenției Relații Interetnice au explicat în fața Comisiei Europene nivelul de transpunere a acquis-ului comunitar și au răspuns la întrebările de precizare. Totodată, reprezentanții instituțiilor au comunicat despre acțiunile planificate pentru continuarea armonizării legislației naționale cu legislația UE. 

Marți, în prima zi de screening, au fost purtate discuții pe marginea blocurilor tematice: „Sistemul judiciar” și „Politici anticorupție”. 

În perioada 15-17 octombrie, delegația Republicii Moldova s-a aflat la Bruxelles pentru a prezenta stadiul pregătirilor privind adoptarea și implementarea acquis-ului comunitar al UE. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter