Social

În ultimii 20 de ani, numărul asistenţilor medicali din Republica Moldova s-a redus la jumătate

Asistenți medicali, medicină
Sursa video: TVR MOLDOVA

În ultimii 20 de ani, numărul asistenţilor medicali din Republica Moldova s-a redus la jumătate. Salariile mici și condițiile grele de muncă i-au făcut pe mulți să ia calea străinătății și așa s-a generat o adevărată criză în sistemul sanitar. Viața în spitale este imposibilă fără asistenții medicali și de ei depinde vindecarea cât mai grabnică a pacienților. Astăzi este ziua mondială a asistenților medicali, o profesie nobilă, nu intotdeuna apreciată la justa ei valoare.

De mai bine de trei decenii, Aliona Revenco îmbracă halatul alb de asistent medical la Centrul de Sănătate din municipiul Soroca. A fost un vis din copilărie, mărturiseşte acum și recunoaște că nu ar schimba profesia pentru nimic în lume.

ALIONA REVENCO asistentă medicală: "Profesia de asistent medical înseamnă pentru mine şi cred că pentru toate asistentele medicale de a acorda un ajutor, de a salva vieţile omeneşti, împreună cu mediciii, împreună cu tot colectivul."

"Şi când iese bolnavul/pacientul pe uşă şi îmi spune cuvântul mulţumesc, acest lucru înseamnă foarte mult."

Pe umerii asistentului medical stă şi starea emoţională a pacientului. Nu a contabilizat numărul pacienților pentru că misiunea nobilă e dincolo de cifre.

ALIONA REVENCO asistentă medicală: "Acasă am doi feciori, cel mai mare, mereu când mă întoarcem de la serviciu acasă, mă întreba: mama, câţi bolnavi ai văzut pe zi, pe câţi ai tratat, câţi s-au adresat. Nici nu ştiu cum să vă zic. Dacă înainte de Covid-19 aveam câte o sută de pacienţi pe zi. Socotiţi cam atâţi pe zi în aceşti ani de zile."

Şi Rodica Cirimpei este de 30 de ani asistent medical.

RODICA CIRIMPEI asistentă medicală: "Pentru noi cea mai mare mulţumire este atunci când pacientul iese satisfăcut de serviciile noastre. Ne străduim să oferim ajutorul calificat şi, bineînţeles că, ne expunem şi noi riscurilor dar pacientul trebuie ajutat."

Zilnic, asistenţii medicali depun o muncă dificilă și se dedică trup şi suflet profesiei. De multe ori se expun riscurilor pentru că se află în prima linie iar pretențiile lor nu sunt mari.

"Asistenţii  medicale îşi doresc un salariu decent, stimă şi respect din partea pacienţilor."

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali a fost instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali. În prezent, în Republica Moldova sunt peste 18 mii de asistenți medicali.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter