Actualitate

Aglomerație în spitale. Tot mai multe cazuri de viroză și gripă, în special în rândul copiilor

video

După sărbători, spitalele din Republica Moldova au înregistrat o creștere a numărului de viroze și gripe, în special în rândul copiilor. Mulți dintre micii pacienţi dezvoltă şi complicații, cum ar fi pneumoniile sau infecțiile urinare. Medicii le recomandă părinților să respecte măsurile de prevenire, cum ar fi distanțarea fizică și igiena riguroasă, iar în caz de îmbolnăvire să consulte un specialist, dacă starea copilului nu se îmbunătățește după primele trei zile de tratament.

La Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1 din Chişinău sunt aduși copii de până la trei ani având infecții respiratorii. În prezent, acolo sunt internați 100 de pacienți, iar locurile celor care se externează sunt rapid ocupate de alți copii. Medicii afirmă că evoluția bolii variază de la un caz la altul, iar cei mai vulnerabili sunt micuții care au şi alte afecțiuni cronice. LIUBA NEMŢU, vicedirector medical, Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1: „Depinde de fiecare caz aparte şi de fiecare copil aparte. Dacă copilul are anemie sau greutate mică sau are altă patologie, de exemplu malformaţii la inimă sau pulmonară, diferit decurge boala, cât şi tratamentul.” „Noi suntem astmatici și, de fiecare dată când avem o viroză, avem nevoie de intervenția medicilor, pentru că nu reușim să ieșim din criza de astm. Însă, de data aceasta, a fost o infecție care nu a fost depistată corespunzător.” Un diagnostic sau un tratament greșit pot duce la agravarea bolii. „– Am încercat cu antivirale, am văzut că nu facem față, am mers la medicul de familie, de la medicul de familie la pediatru, apoi radiografie și tot așa, până am ajuns aici. Situația se complică rapid. Ți s-ar părea că e ceva simplu, dar nu e deloc așa.

– Și acum cu ce sunteți diagnosticați?

– Pneumonie bilaterală.” IRINA IAVORSCHI, şef, secţia Afecţiuni Respiratorii Acute: „A fost o creştere evidentă după sărbători şi de asta încă odată menţionez că, colectivitatea, zonele aglomerate prezintă un pericol pentru copii, pe care părinţii de multe ori îl ignoră şi îi atenţionăm să nu o facă.” Aglomerație este și la Spitalul Clinic Municipal de Copii "Valentin Ignatenco", din Chişinău, unde până la 100 pacienții se prezintă zilnic cu pneumonii, bronșite și insuficiențe respiratorii. „Noi am început cu o febră simplă, aşa cum de obicei se încep virozele. Din păcate a coincis cu toate sărbătorile şi am stat acasă şi copilul părea active, ok, febra până la 37 maxim şi nu îmi părea aşa grav ca să vin la spital.” LARISA PARASCA, şef, Departamentul Medicină Urgentă, spitalul "Valentin Ignatenco": „Fluxul de pacienţi zilnic la pediatru sunt aproape peste 100 de adresări dintre care vreo 40% sunt pneumonii, anumite cu afecţiuni respiratorii şi complicaţiilor în urma infecţiilor virale.” „Acum trei săptămâni, am avut o infecţie virală, după care a trecut într-o infecţie urinară, adică sânge în urină. Nu am ştiut că o să ducă la aşa complicaţii o simplă viroză.” VALENTINA BURUIANĂ, şef, Secţia Nefrologie: „Aceste viroze, aceste infecţii bacteriene, provoacă complicaţii şi din partea sistemului urinar. Este foarte frecvent când copilul se internează cu pnenumonii este afectare secundară a sistemului urinar.” Agenția pentru Sănătate Publică transmite că săptămâna trecută au fost înregistrate peste 3.600 de infecții acute ale căilor respiratorii, 57% dintre pacienți fiind copii, 213 cazuri de gripă sezonieră și cinci cazuri de COVID-19.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter