Actualitate

Văduva lui Alexei Navalnîi se va adresa eurodeputaților într-o nouă sesiune plenară a Parlamentului European

post-img
Iulia Navalnaia

În perioada 26-29 februarie, Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară la Strasbourg, care se va deschide luni dupa-amiază cu o declarație a președintei Roberta Metsola cu ocazia aniversării a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, eurodeputații o vor găzdui pe Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, recent decedat în închisoare, pentru o dezbatere privind sprijinul UE pentru prizonierii din Rusia.

Războiul din Ucraina / aniversarea a doi ani

Președinta Metsola va deschide sesiunea plenară luni, la ora 17.00, cu o declarație cu ocazia aniversării a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Ulterior, deputații europeni vor cere mai multe muniții și arme pentru Kiev și o aplicare mai strictă a sancțiunilor împotriva Rusiei, într-o rezoluție care va fi supusă la vot joi, încheind astfel dezbaterea care a avut loc în timpul sesiunii plenare precedente, transmite CaleaEuropeană.ro.

Ajutorul pentru Ucraina/Bugetul pe termen lung/STEP

Marți, deputații europeni urmează să aprobe revizuirea bugetului pe termen lung al UE, inclusiv finanțarea pentru Ucraina, “Platforma Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) pentru a spori competitivitatea și reziliența UE în sectoarele strategice, precum și modificările majore asociate la bugetul multianual al UE. 

Dezbatere-cheie privind securitatea și apărarea europeană

Pe fondul incertitudinilor și amenințărilor geopolitice semnificative, deputații europeni vor solicita, într-o dezbatere care va avea lor marți, acțiuni decisive pentru a consolida securitatea și apărarea europeană și pentru a proteja ordinea internațională bazată pe reguli. Un vot pe acest subiect va fi organizat miercuri.

Războiul din Gaza

De asemenea, plenul va discuta marți cea mai recentă hotărâre a Curții Internaționale de Justiție în ceea ce privește Israelul și presupusa implicare a personalului ONU în atacurile din 7 octombrie.

Discursul Iuliei Navalnaia/Sprijinul UE pentru prizonierii politici din Rusia

Miercuri, la ora 11.30, Iulia Navalnaia se va adresa deputaților europeni, urmată de o rundă de discursuri ale grupurilor politice. De la ora 13.00, deputații europeni vor discuta cu Comisia și Președinția belgiană despre asasinarea lui Alexei Navalnîi și despre necesitatea unei acțiuni a UE pentru a sprijini prizonierii politici și societatea civilă oprimată din Rusia. O rezoluție va fi supusă la vot joi.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter