Extern

Președintele polonez Andrzej Duda: Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a schimba balanța războiului

post-img
Andrzej Duda

Ucraina are nevoie de mai multă asistență internațională, deoarece, cel mai probabil, nu are suficiente arme pentru a schimba balanța războiului, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu pentru Washington Post, relatează stiri.tvr.ro.

„Știm acest lucru prin faptul că în prezent nu sunt capabili să efectueze o contraofensivă decisivă împotriva armatei ruse”, a spus Duda.

Totuși, președintele polonez a adăugat că proviziile de artilerie occidentale cu rază lungă ar putea însemna că „Ucraina are acum capacități militare mult mai moderne decât Rusia”.

Contraofensiva ucraineană este în desfășurare în cel puțin trei direcții în sud-vestul și estul Ucrainei de la începutul lunii iulie. Președintele Volodimir Zelenski a descris campania drept „provocatoare”, adăugând totodată că Ucraina încă deține inițiativa.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat pentru Washington Post că trupele ucrainene obțin zilnic câștiguri limitate, în ciuda lipsei de provizii atât de necesare, inclusiv avioane de luptă F-16 și muniție de artilerie.

Progresul relativ lent al contraofensivei a stârnit scepticism în rândul observatorilor occidentali cu privire la posibilitatea ca aceasta să ajute Ucraina să atingă un succes strategic decisiv.

Andrzej Duda a mai spus în timpul interviului că nu crede că Rusia își va folosi arsenalul nuclear ca răspuns la livrările de arme occidentale pentru Ucraina. Un astfel de pas ar necesita o decizie colectivă, care nu depinde doar de Vladimir Putin.

Cu toate acestea, președintele și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele „accidente nucleare” la centralele din Ucraina. Din martie 2022, forțele ruse ocupă Centrala Nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

La sfârșitul lunii iunie, oficialii ucraineni au avertizat că Rusia ia în considerare un atac terorist la centrală printr-o scurgere deliberată de radiații.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter