Actualitate

Ministrul Energiei, Victor Parlicov: S-a creat impresia că bunăstarea în Republica Moldova depinde de gazul din Rusia. S-a dovedit că există viață și după Gazprom

post-img
Victor Parlicov

Nu se pune problema renegocierii contractului cu Gazprom. Nu se respectă nici prevederile actualului contract întru totul. Gazprom invocă că nu am reușit la timp acel audit, nu s-a găsit o soluție pentru datoriile acumulate și și ei consideră că sunt în drept să nu respecte în totalitate prevederile contractuale”, a spus ministrul Energiei Victor Parlicov, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit oficialului guvernamental, acest contract este într-un echilibru instabil.

„Niciuna dintre părți nu și-a respectat în totalitate prevederile contractuale, dar contractul funcționează și despre revenirea la masa discuțiilor pentru renegociere are rost să discutăm după rezolvarea acelor divergențe care s-au acumulat. Să ducem auditul până la capăt, să punem pe masă datoriile, după aceea putem discuta”, a spus ministrul.

Victor Parlicov a precizat că, în prezent, 50% din Moldovagaz este deținut de Gazprom.

„Gazprom mai administrează încă 14% care este cota regiunii transnistrene, În total, Gazprom are aproape două-treimi din acțiunile Moldovagaz. Deci, juridic, Gazprom deține 50% din acțiunile Moldovagaz”, a declarat Victor Parlicov.

Referitor la prețul gazelor și la sursele de aprovizionare, ministrul a precizat că acestea au fost politizate.

„Subiectul gazelor nu exercită așa influență majoră în cadrul economiei cum este prezentat în spațiul public. Asta a făcut parte din agenda Rusiei pentru a crea impresia că bunăstarea în Republica Moldova depinde de gaz și de prețul gazelor. Această iluzie a fost în mare parte dezavuată și nu este vorba numai de R. Moldova. UE s-a trezit brusc că nu mai are 40% din gaze care veneau de la Gazprom și nu a colapsat. S-a dovedit că există viață și după Gazprom. Importanța gazului în economie este mai  mică decât apare în spațiul public”, a spus Victor Parlicov.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter