Actualitate

Escadrila 48 de la Câmpia Turzii, operațională anul viitor. Piloţii au început zborurile pe avioanele F-16 din Norvegia

post-img
imagine simbol

Noua escadrilă de vânătoare a României ar putea deveni operaţională în cel mult un an şi jumătate. Şase avioane F-16 cumpărate din Norvegia sunt la Baza 71 Aeriană, iar piloţii au început deja zborurile. Comandantul bazei spune că, până la finalul anului, escadrila 48 va avea toate aeronavele şi piloţii necesari. O parte dintre piloţi fac pregătire pe F-16 la Centrul de la Feteşti, relatează tvrinfo.ro.

floare carpet

Octavian Palferenț, pilot F16, Escadrila 48, Baza 71 Aeriană: E cumva tot ce mi-am dorit şi în fiecare zi îmi aloc o particică în care să îmi dau seama că îmi trăiesc visul de fiecare dată când vin la serviciu.

A doua escadrilă de F-16 a României prinde contur. Aeronavele sosite din Norvegia au primele zboruri la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

Cătălin Micloș, comandantul Bazei 71 Aeriană: Este foarte importantă pentru a asigura spaţiul aerian în totalitate, tot spaţiul aerian al României. Ştim foarte bine, în partea de sud est se ocupă escadrila 53 vânătoare, iar escadrila 48 vânătoare care este în această locaţie va avea responsabilitate în partea de vest a ţării. E un sentiment plăcut, aş putea spune că o luăm de la zero, însă ştim unde trebuie să ajungem. Obiectivul e ca, sper eu, la începutul anului viitor executarea serviciului de luptă poliţie aeriană pe această locaţie şi bineînteţeles operaţionalizarea escadrilei nu mai mult de un an, un an jumătate.

Din escadrila 48 face parte și căpitanul Octavian Palferenţ, până recent pilot la Borcea. Acum își trăiește visul la Câmpia Turzii.

Octavian Palferenț, pilot F16, Escadrila 48, Baza 71 Aeriană: Aş vrea să spun că înseamnă un început și chiar asta înseamnă. Dar e un nou început cumva în ideea de a valorifica experienţa pe care atât eu, cât şi colegii mei din cadrul escadrilei 48 vânătoare, să valorificăm experiența pe care am câștigat-o până acum. Aveam nevoie de o provocare, să îi spunem. Voiam să văd ce înseamnă să clădeşti o escadrilă.

Șase dintre cele 32 de aeronave cumpărate de România din Norvegia au fost deja livrate. Cu noile aeronave multirol vor fi dotate două noi escadrile de vânătoare la noi în ţară.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter