Social

Pandemia și războiul din Ucraina i-a forţat pe cetățenii R. Moldova să-şi schimbe opțiunile de vacanță

Pandemia și războiul din Ucraina i-a forţat pe cetățenii R. Moldova să-şi schimbe opțiunile de vacanță

A crescut semnificativ numărul de pasageri pe Aeroportul Chişinău. În ultimele 23 de zile, poliţiştii de frontieră au înregistrat peste 650 de mii de traversări ale frontierei de stat, aproape dublu faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Pandemia și războiul din Ucraina i-a forţat pe basarabeni să-şi schimbe optiunile de vacanta. Nimeni nu mai riscă să meargă la mare în Ucraina iar multi aleg plajele din Turcia, Egipt sau Grecia.

ZFR

Turcia rămâne in topul preferintelor de vacanta pentru cei mai multi dintre familiștii basarabeni. În această perioadă, Aeroportul din Chişinău este folosit și de mulți turisti ucraineni. Fluxul de pasageri a crescut semnificativ iar cele mai populare curse sunt cele spre Istanbul şi Antalya, in Turcia sau Sharm el Sheikh, in Egipt.

NATALIA COJOCARU, PR manager, Aeroportul Internaţional Chişinău: Pe aeroportul din Chişinău, săptămâna trecută au fost înregistrate peste 100 de mii de treceri de pasageri, traversări, ceea ce este un record fără precedent.

ANDREI BUTNARU, şef adjunct, Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroport: De la începtul lunii iunie, până în prezent înregistrăm deja cifra de 650 de mii de traversări, doar prin aeroportul internaţional Chişinău. Este o creştere vertiginoasă, fiindcă, spre exemplu, anul trecut, pentru aceeaşi perioadă analogică, a fost întregistrată cifra de 350 de mii de mii.

Prin vămile Palanca şi Tudora, pe unde se mergea la mare in Ucraina, acum bate vântul.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: În plin sezon estival, majoritatea autobuzelor şi microbuzelor de linie care merg spre Zatoka, Odesa, Cernomorsk sau Koblevo, oraşe de pe litoralul Mării Negre din Ucraina, pornesc de la autogara din Chişinău, pe jumătate goale. Majoritatea celor care se încumetă să călătorească în ţara vecină, devastată de război sunt refugiaţi ucraineni, care se reîntorc acasă.

ZFR

"Ai noştri (n.r. cetăţeni ucraineni) se odihnesc la plajă. Avem plaja "Arcadia"… se scaldă. - Dar din Republica Moldova? - Nu ştiu, nu i-am văzut pe ei acolo. Pentru că se tem să vină acolo."

Numărul de traversări a frontierei moldo-ucrainene pe la Tudora şi Palanca a scăzut de peste şase ori faţă de 2019.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter