Cultură

Concert de Ziua Unirii Basarabiei cu România la Sala cu Orgă, organizat de ICR „Mihai Eminescu”

post-img
Concert de Ziua Unirii Basarabiei cu România la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Sala cu Orgă din Chișinău organizează un concert de muzică clasică de Ziua Unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918). Evenimentul va avea loc astăzi, ora 18:00, și va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă împreună cu artiștii invitați: dirijorul Traian Ichim (România) și pianistul Andrei Licareț. În program sunt incluse creații ale compozitorilor: Ludwig van Beethoven, George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Bela Bartok și Valentin Doni.

Recunoscut ca un „muzician care se aventurează până în miezul muzicii” (România Literara) și unul a cărui „bogată maturitate artistică și profunzime depășesc simpla abilitate” (L'Unione Sarda), Andrei Licareț este unul dintre cei mai apreciați pianiști ai generației sale, admirat pentru inteligența muzicală și viziunea artistică.

Născut în București, Andrei Licareț a început studiile de pian cu tatăl său, urmând apoi cursurile Liceului de Muzică George Enescu din București, unde a studiat cu Gabriela Enășescu. De la debutul său, la vârsta de 11 ani, Andrei a susținut concerte în mari orașe din Europa și Statele Unite și a cântat în săli precum Carnegie Hall, Merkin Hall, Salle Flagey, Kings Place, Sala mica a Filarmonicii din Moscova, Centrul Cultural Eynav Tel Aviv și Fundația Juan March Madrid. Invitat de cele mai importante orchestre românești în calitate de solist, precum și de ansambluri din Lübeck, Würzburg, Cagliari, Mexico City etc., Andrei a colaborat cu dirijori renumiți precum Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, Leo Hussain, Justus Franz, Horia Andreescu, Arnold Ostman, Jin Wang, etc. La ediția din 2021 Festivalului George Enescu a cântat sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, interpretând lucrarea Les Noces de Igor Stravinsky. A colaborat deasemenea cu formații camerale precum Cvartetul Voces, Cvartetul Ad Libitum și Cvartetul Arcadia.

Se bucura de aprecierile presei de specialitate, a înregistrat pentru Radio și Televiziunea Națională Română și este câștigător al multor premii internaționale cum ar fi premiul I la concursurile Jeunesses Musicales și Bucharest Yamaha. A câștigat deasemenea Premiul Lory Wallfish și premii la Concursul de la Tel-Hai, Israel și la Concursul de concerte de la Shreveport, SUA.

Andrei Licareț a participat la prestigiosul Program Steans Institute din cadrul Festivalul de la Ravinia și a primit îndrumări muzicale de la pianiștii Valentin Gheorghiu, Richard Goode, Andras Schiff, Mitsuko Uchida, Dmitri Bashkirov si Dominique Merlet.

A studiat cu profesori renumiți precum Viniciu Moroianu, Dana Borșan, Steluța Radu, Șerban Soreanu și Dan Dediu (cu care a studiat compoziția) la Universitatea Națională de Muzică din București, Jacques Rouvier la Conservatorul din Paris și Universität der Kunste Berlin și cu legendarul muzician Leon Fleisher la Conservatorul Peabody din Baltimore.

Dirijorul Traian Ichim este absolvent al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Debutul său dirijoral a avut loc pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în anul 2000, cu titlul Il Trovatore de G.Verdi. În cei 25 de ani de activitate dirijează peste o mie de concerte simfonice și spectacole de operă. Colaborează cu personalități din lumea muzicii, precum: Leo Nucci, Leontina Văduva, Elena Moșuc, Felicia Filip, Mariana Nicolesco, Florin Croitoru, Andrei Șerban, Ileana Iliescu, Eugen Doga etc. Traian Ichim realizează numeroase premiere de operă și balet. Apare la pupitrul dirijoral al mai multor instituții de prestigiu din țară și din străinătate. Dirijează pe scene importante, precum: Sala Ateneului Român, Sala Palatului București, Kulturzentrum von Der Gasteig (Munchen), Festspielhaus din Salzburg, Palais de Congres din Strasbourg etc. În cadrul Galei Operelor Naționale din România, în anul 2015, Traian Ichim a fost desemnat dirijorul anului. Obține titlul de doctor în stdiul artelor și culturologie în 2017, iar din octombrie 2019 este lector universitar la Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” Brașov.

Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, în jurul acestei date având loc evenimente şi manifestări publice şi cultural ştiinţifice dedicate acestui moment important din istorie.

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter