Actualitate

Siegfried Mureșan, în Parlamentul European: „Trebuie să întărim legislația europeană în fața noilor amenințări la care sunt supuse democrațiile europene prin intermediul rețelelor sociale, precum TikTok”

post-img
Siegfried Mureșan

Rusia și alte autocrații atacă statul de drept, atacă drepturile omului și atacă democrațiile din întreaga lume. Ei doresc să slăbească democrațiile și în statele membre ale UE. Vor să ne slăbească instituțiile la nivel național și vor să slăbească instituțiile europene. Aceasta este o provocare pentru noi și trebuie să o gestionăm. Afirmații în acest sens au fost făcute de către deputatul european Siegfried Mureșan, la dezbaterea din plenul Parlamentului European despre dezinformarea pe rețelele sociale, precum TikTok, și riscurile pentru integritatea alegerilor în Europa.

„Realitatea este simplă, clară și trebuie să o admitem: Rusia și alte autocrații atacă statul de drept, atacă drepturile omului și atacă democrațiile din întreaga lume, inclusiv democrațiile din țările candidate la UE și din statele membre ale UE. Dacă nu am recunoaște acest lucru, nu ar însemna că suntem mai puternici, ar însemna că suntem mai slabi, ar însemna că nu suntem bine pregătiți pentru a gestiona această problemă. Așadar, negarea nu ne ajută. Trebuie să recunoaștem acest fapt.  


Ei doresc să slăbească democrațiile și în statele membre ale UE. Vor să ne slăbească instituțiile la nivel național și vor să slăbească instituțiile europene. Aceasta este o provocare pentru noi și trebuie să o gestionăm.  


Trebuie să înțelegem ce se întâmplă. Am văzut interferențe electorale în alegerile din Republica Moldova și Georgia. Republica Moldova a rezistat pentru că avem acolo un guvern proeuropean, care a fost rezistent, a consolidat instituțiile și a aplicat legea. În Georgia, situația este mai gravă deoarece Guvernul a pretins că este proeuropean, dar, de fapt, a permis interferența Rusiei.  


Și am văzut această interferență în România, un stat membru al UE, în recentele alegeri prezidențiale. Ce am văzut acolo? Am văzut cum au fost create mii de conturi care au legătură cu Rusia, cu mass-media rusă, cu finanțare rusă, conturi artificiale.  Am văzut încălcări ale legislației electorale, am văzut finanțare ilegală. Toate pentru a ajuta un candidat care este antieuropean, pro-rus, anti-Ucraina, anti-NATO, un candidat care este un admirator al lui Vladimir Putin.  Ce trebuie să facem? În primul rând, să aplicăm legislația. Salutăm, astfel, decizia Comisiei Europene de a începe investigațiile.  


În al doilea rând, să informăm cetățenii cu privire la aceste pericole.  


În al treilea rând, trebuie să ne gândim la schimbările legislative necesare. Trebuie să evaluăm dacă legile noastre sunt suficient de puternice.  Profilarea pe care o fac platformele în scopuri politice este un pericol. În timp ce cetățenii cred că sunt informați, de fapt, sunt dezinformați și manipulați, iar acest lucru este folosit pentru a slăbi democrațiile. Trebuie să ne gândim la întărirea legislației. Trebuie să fim conștienți, trebuie să fim atenți, trebuie să informăm cetățenii și trebuie să ne apărăm valorile și instituțiile. Trebuie să cooperăm, ca politicieni dedicați statului de drept, și trebuie să schimbăm, să consolidăm, să îmbunătățim regulile noastre europene și să le adaptăm la această nouă amenințare care există în jurul nostru”, a spus deputatul european.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter