Economic

Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, suspectați de trucarea unor achiziții publice care au adus mari prejudicii bugetului de stat

Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, suspectați de trucarea unor achiziții publice care au adus mari prejudicii bugetului de stat

Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale au fost reținuți de autorități și sunt suspectați de trucarea unor achiziții publice ca au adus mari prejudicii bugetului de stat.

Ancheta a inceput în septembrie 2023, iar apoi alte patru cauze au fost adăugate dosarului penal. Potrivit CNA, cei doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale ar fi favorizat unii agenți economici să câștige licitațiile publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje și autovehicule.

Oamenii legii au constat că, în 2022, bănuiții ar fi inițiat negocieri fără a publica un anunț de participare, informând un singur agent economic. Asta a dus la acceptarea unei oferte cu 58 milioane de lei mai mari pentru achiziția a 14,5 mii tone de păcură.

Și la achiziționarea rezervelor de grâu, în 2022, s-a acceptat o ofertă mai mare cu 11,3 milioane de lei pentru 33 mii tone de grâu alimentar.

Aceeași schema infractionala a fost folosită și în 2023, la procedura de achiziție a 400 de tone de zahăr, în valoare de 6,6 mil lei și la achiziția a 16 mii de tone de păcură, prin favorizarea unui singur agent economic. În acte s-a indicat o cantitate mai mică decât cea livrată.

Și achiziția de utilaje s-a efectuat prin incălcarea legii și s-au făcut achiziții în valoare de 7,5 mil de lei. Contact de TVR Moldova, directorul Agenției Rezerve Materiale, Marin Lisî, a declarat că nu cunoaște, deocamdată, detalii dar condamnă orice acțiune de corupție.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter