„Desigur, diferă și un pic și revindecările, dar ceea ce am auzit eu participând la unele manifestații, sunt două revindecări de bază care sunt legate de situația catastrofală financiară care se află majoritatea fermierilor mici, micro și mijlocii,” a declarat Alexandru Slusari, președinte Asociația „Forța Fermierilor”, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
„Prima revindecare ține de această situație cu motorina română. Eu altfel decât rușine națională în raport cu țara care este mai mult decât vecină cu R. Moldova nu pot numi. Deja al doilea an decurge această istorie. Și în al doilea rând ar fi măcar ceva compensații la cultura din grupa a doua, la porumb și floarea-soarelui, nu doare pentru raioanele Cahul, Cantemir și Găgăuzia care vor primi aceste compensații, insuficiente, dar măcar ceva. Iată aceste două revindecări sunt de bază și repet încă o dată că problema ține de faptul că marea majoritate a agricultorilor nu au cu ce să înceapă lucrările de primăvară. Marea majoritate care stau la proteste, mai ales anul trecut practic nu au ce primi în afară de dobânzile la credite, deoarece ei nu au făcut investițiile, nu au avut posibilitatea să facă investiții în anii 2022 și 2023, pentru că așa ani grei cum au fost acești doi ani, agricultura Republicii Moldova nu au știut,” a declarat președintele Asociației „Forța Fermierilor”.
Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care revendicările la care au fost făcute referire nu sunt satisfăcute, Alexandru Slusari a spus că întrebarea de bază trebuie adresată către fermieri.
„Noi vedem reacții diferite, în diferire raioane. Undeva sunt agricultori care merg la măsuri similare cu cele din Europa. Noi vedem cum protestează fermierii din Europa și am văzut cum a protestat recent România. Altă întrebare este că atitudinea este diferită din partea autorităților. Acolo în 2-3 ore după ce s-au pornit proteste guvernul României s-a așezat la masa de discuții, a semnat memorandum, a tratat fermierii ca categoria de oameni care hrănesc țara și care merită respectul. La noi am văzut, șase zile agricultorii în stradă și nicio atenție, se comunică prin comunicate și conferințe de presă. Se observă cum în fiecare zi câte un raion iese la protest deoarece situația cu mici excepții este complicată la toți. Cum vor derula evenimentele este foarte greu de prognozat acum. Este nevoie de dialog,” a mai menționat Slusari.
Fermierii au blocat şi ieri, timp câteva ore, şoseaua care leagă oraşul Chişinău de cel mai traversat punct vamal din Republica Moldova, cel de la Leuşeni. Ei le cer autorităților sprijin financiar şi ameninţă că vor bloca şi mâine vama dacă reprezentanții Guvernului nu vor ieşi la discuții. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, spune însă că nu a primit nicio solicitare din partea agricultorilor. Chiar și așa, el promite că va merge să se întâlnească cu protestatarii.
Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: