Schimbările de la Procuratura Anticorupţie au fost puse pe pauză. Consiliul Superior al Procurorilor a amânat astăzi examinarea demersului procurorului general, Ion Munteanu, cu privire la modificarea structurii instituţiei. Solicitarea vine chiar de la Procuratura Generală, care îşi motivează cererea prin faptul că Ion Munteanu se află într-o deplasare şi nu poate participa la ședinţă. CSP susţine că schimbările nu au legătură cu ultimele declaraţii ale Maiei Sandu, care a criticat activitatea Procuraturii Anticorupţie.
Consiliul Superior al Procurorilor susţine că Procuratura Anticorupţie are nevoie de ofiţeri de investigaţie şi de urmărire penală, dar şi de tehnică specială pentru interceptarea subiecţilor investigaţiilor. Astăzi, CSP urma să examineze organigrama şi structura Procuraturii Anticorupţie propusă de procurorul general. Subiectul a fost amânat prin vot unanim, fără a se anunța data noii întruniri.
ALIONA NESTEROV, membru CSP: Într-adevăr s-au dus discuţii în cadrul anumitor şedinţe cu reprezentanţi ai Guvernului, a fost prezentă inclusiv reprezentantul Consiliului. Se identifică o platformă comună de a găsi soluţiile cele mai bune pentru a avea o procuratură, o instituţie capabilă să lupte cu corupţia, inclusiv cea electorală.
Săptămâna aceasta a avut loc şi o şedinţă a Platformei Anticorupţie, unde instituţiile din domeniul justiţiei au discutat despre fortificarea Procuraturii Anticorupţie.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiţiei: Am discutat ca să explorăm posibilitatea de a spori procesul de detaşare a ofiţerilor de urmărire penală, ofiţerilor de investigaţie din cadrul altor instituţii pentru procuratura Anticorupţie, ca această să lucreze la o capacitate cât mai mare.
Schimbările din cadrul Procuraturii Anticorupție sunt o recomandare a Consiliului Suprem de Securitate. După ședința de luni a CSS, preşedintele Maia Sandu a declarat că instituţia a înregistrat un eșec total în lupta împotriva corupției mari şi, mai ales, a celei politice. CSS a mai cerut Guvernului şi Parlamentului un plan concret de măsuri pentru examinarea prioritară a acestor cazuri. Potrivit preşedintelui Parlamentului, proiectul ar putea fi făcut public săptămâna viitoare. Igor Grosu nu s-a abţinut de a critica din nou activitatea Procuraturii Anticorupţie.
IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: Acum se lucrează. Colegii de la Guvern, Ministerul Justiţiei cu colegii de la comisia juridică. În scurt timp vor veni cu acele propuneri unde trebuie să intervenim pe legislaţii, pentru a grăbi, a stabili nişte termini clari de procesare, investigare a dosarelor şi să se ajungă să fie pronunţate sentinţele.
Experţii în domeniul Justiţiei susţin că reformarea instituţiilor anticorupţie este prioritară.
ILIE CHIRTOACĂ, preşedintele CRJM: Faptul că procuratura până astăzi nu are un sediu - e o problemă care trebuie să fie rezolvată odată și odată. Dacă vrem rezultate mai bune trebuie și să oferim. În cazul dat dacă nu putem oferi acel personal, cel puțin să creștem bugetele sau să modificăm acele legi și regulamente care se referă la acelea cum sunt remunerați persoanele care muncesc în aceste instituții.
Veronica Dragalin, care se află la cârma Procuraturii Anticorupţie din august 2022, nu a răspuns la telefon pentru un comentariu.