Actualitate

Mai multe modificări la Legea Amnistiei au fost declarate neconstituționale. Ce spun experții?

Mai multe modificări la Legea Amnistiei au fost declarate neconstituționale

Mai multe prevederi din Legea amnistiei au fost declarate astăzi neconstituționale de Curtea Constituţională. Printre acestea se numără eliminarea condiției privind lipsa riscului de recidivă pentru condamnații pe viață, în vederea comutării pedepsei la 30 de ani de închisoare. Decizia Curţii vine în urma sesizării depuse de fostul procuror general, Ion Munteanu. Experţii de la Chişinău susţin că hotărârea Curţii ar putea produce efecte pentru viitor.

În sesizarea fostului procuror general, Ion Munteanu, se spune că amendamentele la Legea Amnistiei au fost adoptate de Parlament cu încălcarea procedurii și subminează obligația statului de a proteja drepturile victimelor și siguranța publică a cetăţenilor. DOMNICA MANOLE, preşedinte al Curţii Constituţionale: În consecinţă, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale textul: "constatată de un expert psiholog judiciar atestat" se exclude din art. 1 punctul 4 din Legea nr. 74 din 31 martie 2022. Textul "cu condiția riscului de recidivă" se exclude.” Experţii de la Chişinău spun că hotărârea Curţii Constituţionale produce efecte pentru viitor.

ALEXANDRU TĂNASE, expert constituţional: Hotărârile Curţii Constituționale produc efect pentru viitor. Ele pot produce şi efect retroactiv, în materie penală, doar în cazul în care ele îmbunătăţesc situaţia uneia sau alteia persoane. Cu alte cuvinte: în dreptul penal există aşa-numitul principiu aplicării legii mai favorabile sau legii mai blânde. Rezultă că acele persoane care au căzut sub incidenţa acestei legi, adică, care au fost eligibile pentru a fi amnistiate, ele în continuare ar beneficia, teoretic, de un astfel de drept. Ministerul Justiției a confirmat că nouă persoane au fost eliberate, existând suspiciuni de abuz și inconsecvență. În urma acestui scandal, deputaţii PAS au modificat Legea cu privire la amnistie. Totuși, Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat deciziile și a reușit să obțină anularea hotărârilor primei instanțe. Astfel, două persoane au revenit în penitenciar. Tot atunci, deputata Olesea Stamate, care a propus amendamentul la Legea amnistiei, a fost exclusă din PAS. REDACTOR: CARINA MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor