Actualitate

SUA scoate de pe lista de sancțiuni soția unui oligarh din anturajul lui Putin

post-img
Karina Rotenberg, soția miliardarului Boris Rotenberg, este cetățean american cel puțin din 2013
Sursa foto: cnbc.com

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat, pe 2 aprilie, că Statele Unite au ridicat sancțiunile împotriva Karinei Rotenberg, soția omului de afaceri și oligarhului rus Boris Rotenberg, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

„Departamentul de Trezorerie nu a oferit o explicație pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Karinei Rotenberg. Boris Rotenberg, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, este co-proprietarul grupului Stroigazmontaj — cea mai mare companie de construcții din Rusia pentru conducte de gaz și linii de alimentare cu energie electrică”, se menționează într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Potrivit Kyiv Independent, Karina Rotenberg, soția miliardarului Boris Rotenberg, este cetățean american cel puțin din 2013. Ea a fost sancționată de SUA în martie 2022.

Boris și fratele său Arkady Rotenberg și-au construit averea prin contracte susținute de stat în construcții și servicii bancare și ambii au fost sancționați de guvernele occidentale pentru legăturile lor cu Kremlinul.

Departamentul de Trezorerie nu a oferit un motiv pentru eliminarea Karinei Rotenberg de pe lista sancțiunilor. În același timp, SUA a aplicat sancțiuni împotriva a trei entități juridice rusești – Edison, Kolibri Group și Sky Frame, blocându-le activele și interzicându-le toate tranzacțiile.

Edison face comerț cu electrocasnice, Kolibri Group se ocupă cu cereale și hrană pentru animale, iar Sky Frame este listată ca o companie de producție de filme.

Sancțiunile vin în momentul în care Moscova demonstrează că nu este dispusă să avanseze la un acord de pace cu Ucraina, iar autoritățile ruse au enumerat cereri maximaliste în negocierile de încetare a focului cu Ucraina și SUA.

Washingtonul și Kievul au convenit asupra unei încetări complete a focului pe 11 martie, dar Moscova a respins-o, acceptând doar un armistițiu limitat în grevele împotriva infrastructurii energetice și a operațiunilor militare din Marea Neagră.

Kievul a acuzat de atunci Moscova că a încălcat încetarea focului energetic, în timp ce armistițiul de la Marea Neagră rămâne incert, deoarece Rusia leagă continuarea acesteia de reducerea sancțiunilor.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor