Politic

Complicii lui Șor, adunați la Moscova. Experţi politici: Regimul de la Kremlin vrea destabilizarea situației în R. Moldova

Complicii lui Șor, adunați la Moscova. Experţi politici: Regimul de la Kremlin vrea destabilizarea situației în R. Moldova

Condamnatul penal Ilan Şor a organizat la Moscova un eveniment la care au fost prezenţi şi liderii mai multor partide politice afiliate acestuia. Ei au promovat apropierea de Federaţia Rusă şi au asistat la un concert susţinut de mai mulţi artişti ruşi, aprigi susţinători ai lui Putin şi a războiului declanşat de acesta în Ucraina. Experţii politici de la Chişinău susțin că prin organizarea unui astfel de eveniment, Kremlinul îşi reafirmă susţinerea pentru gruparea criminală Şor şi intenţia de a-şi extinde, prin actori politici controversaţi, influenţa în Republica Moldova.

EVGHENIA GUŢUL, başcan, UTA Găgăuzia: „Mulţumesc mult Federaţiei Ruse pentru o primire atât de calduroasă. Noi mereu am fost pentru relaţiile noastre de prietenie”


La adunarea organizata intr-un hotel din Moscova au participat reprezentanţi ai administraţiei Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, deputaţi neafiliaţi şi lideri ai unor partide extrapralamentare, afiliate fugarului Ilan Şor. Rând pe rând, aceştia au rostit discursuri pro-ruse şi au promovat ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică și la Spațiul Economic Eurasiatic.

MARINA TAUBER, deputat neafiliat: „Pe lângă situaţia din agricultură, desigur, în economie, noi cu toţii ştim despre relaţiile nostre tradiţionale cu Federaţia Rusă şi Uniunea Euroasiatică. Pentru noi, acum asta este o prioritate”.


Participanţii la reuninune au lansat mai multe informatii false despre parcursul european al Republicii Moldova dar şi despre relaţiile cu România. La eveniment a participat şi Ilan Şor, individ condamnat la 15 ani de inchisoare în Republica Moldova.


ILAN ŞOR, condamnat fugar: „Alternativa noastră este prietenia, colaborarea, parteneriatul şi relaţia bună cu Federaţia Rusă, cu partenerul istoric al Republicii Moldova”.


Fugarul Ilan Şor a adus mai multe acuzaţii partidului de guvernământ din Republica Moldova şi a anunţat crearea unui bloc politic numit "Victoria". Reprezentantii Partidului Acţiune şi Solidarita au declarat că adunarea de la Moscova e o ruşine atâta timp cât întreaga lume condamnă Kremlinul pentru războiul barbar declanşat în Ucraina. Și analiştii politici spun că, prin acest eveniment de propagandă, Moscova recunoaște incă o data că mizează pe aceşti politicieni pentru a-şi aduce influența în Republica Moldova.

ALEXANDRU TĂNASE fost preşedinte al Curţii Constituţionale: „Regimul de la Kremlin, prin intermediul lui Ilan Şor, a acaparat întreaga putere în UTA Găgăuz Yeri pe care acum o folosesc pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. Este foarte important ca autoritățile de la Chișinău să reacționeze cu multa inteligenţă şi maximă prudență, şi să nu accepte provocările şi capcanele pe care Kremlinul, împreună cu coloana a 5-a şi sculele sale de la Chişinău şi Comrat, încearcă să le amplaseze”.

ANATOL ŢĂRANU analist politic: „Desigur că nu este vorba de un "Congres al opoziției moldovenești". Acest congres cu siguranță poate fi numit "Congresul ŞOR". Iar faptul că au creat o alianţă politică care l-au numit pretenţios "Victoria" sau "Pobeda" cum spun ei, încă o dată spune că mesajele putiniste sunt transpuse de către Şor pe terenul Republicii Moldova, iasta nu îndeamnă altceva decât un atentat la siguranța naţională”.

Cei mai mulți dintre cei ce au participat astăzi la evenimentul de la Moscova, au făcut, în ultima perioadă, mai multe vizite în Federaţia Rusă, unde s-au întâlnit cu politicieni ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin. Reamintim că in 2023, Partidul "Şor" a fost scos în afara legii pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova în interesul Rusiei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter