Actualitate

Dosar penal pentru dispariţia documentelor ce dovedesc investiția de jumătate de miliard de lei făcută de Moldovagaz în construcţia noului sediu al societăţii

Dosar penal pentru dispariţia documentelor ce dovedesc investiția de jumătate de miliard de lei făcută de Moldovagaz în construcţia noului sediu al societăţii

Dosar penal pentru dispariţia documentelor ce dovedesc investiția de jumătate de miliard de lei, făcută de Moldovagaz, în construcţia noului sediu central al societăţii. Daniela Focşa se află chiar în faţa clădirii şi ne spune mai multe.

Informaţia a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de serviciul de presă al Procuraturii pentru combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, care nu a dorit, însă, să ne ofere mai multe detalii. 

Totuşi, presa scrie că lucrările de construcţie a noului sediu, situat în centrul Chişinăului, au durat din 2001 şi până în 2021 şi au costat aproape 600 de milioane de lei. 

Potrivit unei investigaţii jurnalistice, până în 2018, toți șefii companiei moldo-ruse au solicitat ANRE să introducă aceste cheltuieli în tariful la gaze pentru consumatorii finali. 

Acest lucru nu ar fi ieșit la iveală pentru că un fost procuror de la PCCOCS ar fi ascuns toate documentele în favoarea acuzării. Ulterior, procuratura a descoperit actele ascunse, le-a ridicat și a continuat dosarele penale suspendate anterior..

În  2021 Parlamentul a obligat, prin lege, Curtea de Conturi să efectueze un audit la SA "Moldovagaz". Acţionarul majoritar al companiei este gigantului rus Gazprom cu 50% din capitalul societății. Urmează Guvernul Republicii Moldova cu o cotă de 35,3%, şi administrația separatistă de la Tiraspol, cu 13,4%.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter