Cultură

A încetat să bată inima poetului Vasile Tărâțeanu

post-img
Vasile Tărâțeanu
Sursa foto: Ziarul Evenimentul

A încetat să bată inima poetului, publicistului și liderului comunității românești din nordul Bucovinei Vasile Tărâțeanu – membru de onoare al Academiei Române, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, membru al comitetului coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina.

S-a născut la 27 septembrie 1945 în satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți.  În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți.

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți, a fondat Societatea pentru Cultură Română „Mihai Eminescu“. A fost coordonator al Fundației Culturale „Casa Limbii Române” din Cernăuți, redactor-șef al ziarelor „Plai românesc”, „Arcașul”, „Neamul românesc”. A realizat o serie de proiecte menite să păstreze și să dezvolte identitatea culturală și lingvistică a românilor din nordul Bucovinei.

A debutat editorial în 1981 cu „Harpele ploii”. Autor a zeci de volume de poezie, publicistică, monografii culturale și albume. Membru al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România. A organizat trei congrese ale intelectualității românești din regiunea Cernăuţi şi alte manifestări culturale cu semnificații patriotice. A luptat pentru identitatea lingvistică și culturală a românilor din Ucraina.  A avut un suflet uriaș, o inimă blândă și calități de luptăror pentru adevărul istoric.

Potrivit unui  mesaj semnat de către academicianul Mihai Cimpoi, Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova este profund îndurerată de decesul lui Vasile TĂRÂȚEANU, remarcabil poet și ziarist, membru de onoare al Academiei Române, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și România.

Vasile TĂRÂȚEANU rămâne în memoria noastră ca un model deontologic de slujire cauzei naționale și cuvântului ce exprimă adevărul. A fost un paznic de far al spiritualității românești la Cernăuți, orașul care mai poartă ecourile pașilor lui Eminescu, punte de legătură cu românii de pretutindeni. 

Dumnezeu să-l odihnească cu drepții. 

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter