Social

Victimele violenței vor fi mai protejate, obiectiv important pe agenda MAI

post-img
Victimele violenței vor fi mai protejate, obiectiv important pe agenda MAI

Violența în familie este una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea, atât la nivel internațional, cât şi național. Prevenirea și combaterea acestui fenomen este un obiectiv important pe agenda MAI și poate fi realizată prin implicarea tuturor instituțiilor competente în acest domeniu, precum și cu ajutorul organizațiilor societății civile ce contribuie enorm în acest proces, prin suport și asistență.

În acest sens, Secretarul de stat, Daniella Misail-Nichitin a participat la  ședința grupului de lucru din cadrul Proiectului ”Crearea unui Centru de Justiție Familială în Moldova”. În cadrul ședinței, au fost discutate progresele și provocările în dezvoltarea Centrului, precum și parcursul de politică financiară durabilă pentru asigurarea funcționalității acestui serviciu, astfel încât să fie asigurat un răspuns multidisciplinar pe toate palierele intersectoriale. La fel, au fost discutate soluții durabile pentru asigurarea unui mecanism mai eficient de protecție a victimelor violenței în familie și sexuale. 

MAI se află la cea de-a doua etapă de avizare a regulamentului cadru și a standardelor minime de calitate cărora va corespunde Centrul de Justiție Familială (CJF). Respectiv, într-un singur sediu, va fi asigurat accesul imediat al victimelor violenței la servicii urgente și specializate. Tot aici, vor fi investigate cazurile de violență, precum și evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter