Extern

Antony Blinken, la Kiev: Sprijinul militar al Statelor Unite e în drum spre Ucraina

Antony Blinken, la Kiev: Sprijinul militar al Statelor Unite e în drum spre Ucraina

Sprijinul militar al Statelor Unite e în drum spre Ucraina. E mesajul transmis de secretarul american de stat Antony Blinken, care a venit azi dimineaţă la Kiev. Vizita oficialului are loc la într-un moment dificil pentru armata ucraineană, care duce lipsă de armament şi a cedat în ultimele patru zile unsprezece sate din regiunea Harkov. Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy i-a transmis şefului diplomaţiei americane că ţara sa are nevoie urgent de sisteme de apărare aeriană pentru a face faţă agresiunii militare ruse.

În contextul intensificării ofensivei rușilor pe câmpul de luptă, secretarul american de stat Antony Blinken a anunţat că Statele Unite au început să livreze Ucrainei armament potrivit noii asistenţe de peste 60 de miliarde de dolari, aprobate recent de Congresul american. Blinken s-a arătat încrezător că noul sprijin militar va ajuta armata ucraineană să schimbe în  favoarea sa situaţia de pe câmpul de luptă.

ANTONY BLINKEN, secretar de stat al SUA: „Știm că este o perioadă dificilă, dar mai știm că asistența este acum pe drum, o parte a acesteia a ajuns şi va ajunge şi mai mult. Asta va schimba situaţia pentru combaterea agresiunii ruse în plină desfăşurare pe câmpul de luptă. Suntem hotărâți, împreună cu mulți alți parteneri ai Ucrainei, să ne asigurăm că reușiți să obţineţi succes pe câmpul de luptă.”

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy i-a mulţumit şefului diplomaţiei americane pentru sprijinul militar, remarcând însă că este extrem de important ca armamentul livrat să ajungă cât mai curând pe câmpul de luptă.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „Vă mulțumim că ați venit în special în aceste zile să susțineți Ucraina. Vă mulțumesc pentru acest semnal. De asemenea, am vrut să vă mulțumesc dumneavoastră, din partea întregii mele echipe și din partea ucrainenilor pentru pachetul crucial destinat forțelor noastre, luptătorilor noștri. Vă mulțumim foarte mult pentru acest pachet, mulţumim Congresului, mulțumim președintelui Biden şi vă rugăm să-i transmiteţi cele mai bune urări din partea noastră.”

Soldații ucraineni încearcă în prezent să oprească ofensiva rușilor începută vineri de pe teritoriul Rusiei în direcţia localităţilor din regiunea Harkov situată în nord-estul Ucrainei. Astfel, au deschis un al treilea front pe lângă cele două din estul și sudul ţării. În cele patru zile de ofensivă, armata rusă a reușit să cucerească 11 sate mici, care se întind pe o suprafață de aproximativ 150 de kilometri pătrați. Potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului şi mai multor experţi citaţi de presa occidentală, noua ofensivă a ruşilor e menită mai degrabă să disperseze trupele ucrainene aflate în prima linie a frontului, decât capturarea în sine a orașului Harkov – centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume. Experţii militari susţin că Rusia încearcă să epuizeze armata ucraineană care are mai puțini soldați și armament, pe o linie a frontului cu o lungime de peste 1.000 de kilometri. Deschizând un nou front la nord de Harkov, armata rusă încearcă să descopere breșe în anumite zone pentru a străpunge în cele din urmă devensiva ucraineană, mai spun experţii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter