„Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare”, a declarat Alteța Sa Regală Principele Radu, marți, într-o alocuțiune susținută la Universitatea din Tartu, în Estonia, unde, alături de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, efectuează săptămâna aceasta o vizită regală, scrie Agerpres.
Principele Radu le-a povestit studenților, profesorilor și rectorului Toomas Asser prezenți în Sala Senatului din cadrul Universității despre Regele Mihai I și provocările cu care acesta s-a confruntat în perioada în care a condus România, dar și despre istoria recentă a țării noastre și parcursul său democratic, în cadrul Uniunii Europene și al NATO.
Alteța Sa a vorbit despre provocările actuale cu care se confruntă România și Republica Moldova, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. „Când a început războiul din Ucraina - și poate că nimeni dintre noi nu credea că în zilele noastre vom avea un război la frontierele noastre - am realizat imediat că ceea ce am încercat timp de 30 de ani să transmitem Vestului, faptul că flancul estic al NATO și al UE este cel mai important din întregul acestor organizații, a devenit dintr-o dată o realitate foarte tragică”, a declarat Principele Radu în alocuțiunea sa cu tema „Securitatea frontierei estice a UE și NATO. O perspectivă românească”.
„În anii '90 și '2000 când am mers la Washington DC, la Paris sau la Berlin, Lisabona ori Madrid pentru a le povesti oamenilor despre Europa de Est, despre demnitatea noastră, despre teama noastră, despre identitatea noastră, despre lucrurile cărora trebuie să le facem față, parțial pentru că am trăit 50 de ani atroce de comunism, exista mult respect, dar nu și mult interes pentru a ne asculta. Acum, când lucrurile s-au schimbat în Ucraina și avem această situație incredibilă în Moldova - un stat foarte, foarte mic, despre care efectiv nimeni n-a spus nimic în toți acești 35 de ani și care a devenit brusc 'atât de curajos', atât de 'incredibil de rezilient', atât de 'deschis', atât de 'demn de încredere', dintr-o dată nu a mai trebuit să facem acest lucru; oriunde ne-am dus, de la Luxemburg la Bruxelles sau Haga, oamenii cunoșteau situația. Parțial, datorită conducerii lor actuale, care a făcut ceva ce conducerea noastră nu prea a făcut în ultimii 10-20 de ani: ori de câte ori se întâmpla ceva oribil în țara lor, ingerințe din partea Rusiei sau tentative ale Rusiei de a submina democrația, conducerea lor venea a doua zi cu un comunicat, spunând și arătând totul, exact cum au făcut ucrainenii în ultimii trei ani și jumătate”, a subliniat Principele Radu.
În perioada 19-23 mai 2025, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu efectuează o vizită în Republica Estonia, în orașele Tallinn și Tartu, pentru susținerea cooperării dintre România și Republica Estonia în cadrul Uniunii Europene și NATO, precum și pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.