Actualitate

Deputatul PAS Vitalie Gavruc: Responsabilitatea secretului votului prin corespondență revine alegătorului. Statul nu obligă pe nimeni să își divulge opțiunea de vot

post-img
Vitalie Gavruc

„Secretul în cazul votului prin corespondență presupune un risc mai pronunțat dar acesta se întâlnește și în toate alegerile generale. Au fost cazuri în care cetățenii au încercat să își fotografieze buletinul de vot pentru foloase materiale”; a declarat deputatul PAS Vitalie Gavruc la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Deputatul a menționat că votul prin corespondență are un proces de înregistrare prealabilă, care se încheie cu 45 de zile înaintea alegerilor.

„Este un proces serios de identificare și, respectiv, secretul exprimării votului, ghidându-ne după decizia Curții Constituționale din România la alegerile din 2016, este o responsabilitate pusă pe buna conștiință a alegătorului. Responsabilitatea secretului votului prin corespondență revine alegătorului. Statul asigură secretul votului, nimeni nu este obligat să își divulge opțiunea”, a precizat deputatul.

Vitalie Gavruc a menționat că autoritățile se ghidează după experiența celor 53 de state care au implementat un astfel de metodă de vot

„În mare parte, a fost una de succes, doar că, în afara de SUA și Marea Britanie, votul prin corespondență nu a fost folosit la scară largă de cetățeni., a conchis deputatul.

Preşedintele CUB, Igor Munteanu, a precizat ăn cadrul emisiunii că totul ține de autorități, dar și de cultura politică a cetățenilor aflați în diaspora.

„Foarte mulți cetățeni ai R. Moldova pleacă în străinătate cu o bucățică din legacy-ul politic din R. Moldova. Cu acesta ar putea răspunde împotriva așteptărilor la un vot prin corespondență. Ar putea  ca mulți să accepte sau să încerce fraudarea votului și acesta este un factor la care autorii inițiativei votului prin corespondență au răspunsuri”, a spus Igor Munteanu.

Emisiunea Punctul pe AZi din 28 martie o puteți urmări în continuare.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter