TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc marți, pe 29 aprilie.
Chișinăul va găzdui din nou propagandiști ai războiului
Trupa rusească „Komnata Kulturî” / „Camera Culturii”, cunoscută pentru coloana sonoră a unui serial în care este sustinut războiul şi militarii ruşi, are programat un concert în septembrie la Chișinău. Mai mulţi activişti civici consideră că artiştii sunt promotori ai propagandei Kremlinului şi cer organizatorilor să anuleze concertul. La începutul acestui an, rapperul rus MACAN, care susţine regimul lui Putin, a evoluat la Arena Chişinău. Administraţia complexului a declarat atunci că nu are competenţele necesare pentru a anula anumite evenimente. Mai multor artişti care promovează agresiunea rusă în Ucraina li s-a interzis de către autorități intrarea în Republica Moldova. Printre aceştia, Filip Kirkorov, Irakli Pirțhalava, rapperului MC Doni ș.a.
Procurorul general Ion Munteanu reia cursa pentru judecător la Curtea Supremă de Justiție
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat lista candidaților care s-au înscris la concursul pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Printre cei cinci candidați se numără și Ion Munteanu, actualul procuror general, care își anunțase anterior candidatura pentru acest post. Ion Munteanu subliniază într-o scrisoare de motivare că decizia sa de a candida la funcția de judecător nu este conjuncturală. Pe lângă Munteanu, lista candidaților la funcția de judecător la CSJ mai include: Ludmila Bolocan, avocat, Ruslan Berzoi, avocat și vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal, Sergiu Stratan, judecător la Judecătoria Chișinău, și Valeriu Pleșca, avocat în cadrul Cabinetului Avocatului „Valeriu Pleșca”.
Anchetă internă în desfășurare în cazul scurgerii imaginilor video cu Vasile Bolea în spațiul public
Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a anunțat demararea unei anchete interne pentru a investiga cum au ajuns în spațiul public imaginile din timpul intervenției poliției în cazul deputatului Vasile Bolea, suspectat că și-a agresat soția. „Violența în familie este absolut inacceptabilă și intolerabilă. După cum cunoașteți, poliția a intervenit în urma a unui apel la serviciul 112 și au fost interprinse absolut toate măsurile în conformitate cu protocoalele de rigoare pentru a reduce riscurile și a asigura protecția necesară victimelor violenței în familie. Analizăm cu tenacitate cum aceste imagini au apărut în spațiul public. Când vom finaliza ancheta de serviciu, vom reveni cu mai multe detalii”, a declarat ministra.
Unde se va construi Centrul de reciclare a deșeurilor în Chișinău, prevăzut anterior la Stăuceni
Guvernul a aprobat, marți, Proiectul de Hotărâre privind transmiterea unui teren din proprietatea municipiului Chișinău în proprietatea statului. Pe acest teren urmează să fie construit Centrul de Reciclare și Management Ecologic pentru Regiunea de Management a Deșeurilor 4 (RMD) în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Moldova”. RMD 4 cuprinde municipiul Chișinău și raioanele Strășeni, Ialoveni, Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Orhei. TVR Moldova a identificat locul amplasării centrului, acesta se află în zona Staţiei de epurare a apelor uzate din mun. Chişinău.
Răpirea din Chișinău: Cei trei milițieni vor ajunge pe banca acuzațiilor
Cei trei bărbaţi transnistreni învinuiţi că au răpit un bărbat din stânga Nistrului de pe o stradă din Chişinău vor ajunge pe banca acuzaţilor. Procuratura Generală a finalizat investigaţiile în acest caz, iar dosarul a ajuns la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani. Învinuiţii, arestaţi prevenitv, au refuzat să facă declaraţii în faţa anchetatorilor, dar avocatul lor spune că toţi se declară nevinovaţi. Ei riscă acum până la zece ani de închisoare. În februarie, un cetățean cu domiciliul în stânga Nistrului a fost răpit de pe o stradă din centrul Chișinăului. Motivul răpirii ar fi o presupusă infracţiune comisă în regiunea separatistă. Autorii au fost reţinuţi chiar la punctul intern de control din Rezina, în timp ce voiau să fugă în regiunea transnistreană.
UE prelungește sancțiunile împotriva fugarilor din Republica Moldova și interpușilor acestora
Consiliul Uniunii Europene prelungește măsurile restrictive împotriva a 16 persoane și două entități responsabile de acțiuni ce vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Conform deciziei UE, sancțiunile introduse în 2023 au fost prelungite până la 29 aprilie 2026. Celor incluși în regimul de sancțiuni ai UE le sunt înghețate activele, au interdicția de intra și tranzita teritoriile statelor membre UE, cât și le sunt interzise fonduri sau resurse economice. Pe lista celor sancționați se numără fugarul Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, omul de afaceri rus Igor Ceaika, precum și organizația necomercială Evrazia, asociată lui Ilan Șor.
Prezența jurnaliștilor la ședințele de judecată va fi la discreția magistraților
Accesul presei în instanţele judecătoreşti va fi restricționat conform unui regulament aprobat recent de Consiliul Superior al Magistraturii. Cererea de participare trebuie depusă cu cel puțin 24 de ore înainte de vizită şi trebuie să fie argumentată prezenţa la proces. Organizaţiile de media susţin că reglementările privind accesul presei în sediile instanţelor judecătoreşti sunt abuzive şi cer anularea lor. Noile reguli sunt în concordanță cu practicile în domeniu conform Conventiei europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Principiul de bază este ca ședintele să fie accesibile tuturor, inclusiv presei, însă instanța va aprecia dacă accesul trebuie restricționat sau chiar interzis.
Pe cadavrul jurnalistei Viktoria Roșkina, întors de Rusia, au fost găsite numeroase semne de tortură
Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat pentru „Important Stories” că pe corpul jurnalistei care a murit în captivitate rusească au fost constatate numeroase semne de tortură. Reprezentantul agenției, Iuri Belousov, a declarat că rănile au fost abraziuni, hemoragii, o coastă ruptă, leziuni la nivelul gâtului și posibile urme de șoc electric, scrie BBC. În plus, o sursă apropiată anchetei privind moartea Viktoriei Roșkina a raportat că din corp lipseau unele organe: globi oculari, creier și o parte a laringelui. Osul hioid a fost de asemenea rupt. Potrivit unui expert criminalist cu care a vorbit publicația, îndepărtarea acestor organe ar putea indica o încercare de a ascunde strangularea.
Guvernul a aprobat Planul Național de Dezvoltare pentru 2026-2028
Guvernul Republicii Moldova a aprobat marți Planul Național de Dezvoltare(PND) pentru 2026-2028. Documentul prevede 108 acțiuni de modernizare, implementate prin 267 de proiecte. Dintre acestea, 65% asigură continuitatea proiectelor începute în cadrul PND 2025-2027, iar fiecare a treia inițiativă este una nouă, adaptată necesităților actuale și obiectivelor de integrare europeană. Printre proiectele majore planificate se numără repararea a 200 km de cale ferată și a 1.370 km de drumuri naționale. În următorii ani, se prevede construirea și modernizarea a mii de kilometri de drumuri, printre care Autostrada Iași - Ungheni - Chișinău - Odesa, drumul Bălți - Florești - Mărculești, calea de acces spre Podul Cosăuți - Yampol și mai multe drumuri în zonele rurale.