Justiție

Prezența jurnaliștilor la ședințele de judecată va fi la discreția magistraților

video

Accesul presei în instanţele judecătoreşti va fi restricționat conform unui regulament aprobat recent de Consiliul Superior al Magistraturii. Cererea de participare trebuie depusă cu cel puțin 24 de ore înainte de vizită şi trebuie să fie argumentată prezenţa la proces. Organizaţiile de media susţin că reglementările privind accesul presei în sediile instanţelor judecătoreşti sunt abuzive şi cer anularea lor.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Acum, accesul jurnaliștilor și al tuturor persoanelor este liber în instanțele judecătorești. Odată ce va intra în vigoare noul regulament, reprezentanţii mass-media vor trebui să solicite, în prealabil, participarea la ședințele de judecată. Lista jurnaliştilor va ajunge pe masa președintelui judecătoriei sau a completului de magistrați, care pot accepta sau nu prezenţa presei. De asemenea, doar mass-media va avea dreptul să filmeze începutul și sfârşitul proceselor de judecată.


Regulamentul a fost aprobat de CSM, fără ca documentul să fie supus dezbaterilor publice. Preşedintele Consiliului susţine că a fost reglementată ordinea de acces în instanţele de judecată şi la procese din mai multe motive.

SERGIU CARAMAN, preşedintele CSM: Am avut diferite situaţii neplăcute, incidente, accidente în interiorul instanţelor de judecată, în timpul proceselor de judecată. Mai recent, un terţ a dat buzna peste judecător în timp ce acesta se afla în camera de deliberare şi delibera pe marginea unui caz concret. Au fost cazuri când judecătorul a fost atacat de către persoane care nu erau nici măcar participanţi la proces.


Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte opt organizaţii, au cerut CSM-ului să-și anuleze propria decizie de aprobare a Regulamentului privind accesul în sediile instanțelor judecătorești.

"Organizațiile semnatare recunosc necesitatea reglementării regimului de acces în cadrul instanțelor de judecată, în vederea asigurării ordinii publice și a bunei desfășurări a activității instanțelor, inclusiv în interacțiunea cu presa. Totuși, prevederile abuzive și restricțiile nejustificate în raport cu jurnaliștii, aprobate fără consultarea părților interesate, subminează libertatea presei și sunt inadmisibile într-o societate democratică", se arată în comunicatul CJI.

Preşedintele CSM susţine că Regulamentul a fost îmbunătăţit, iar înregistarea jurnaliştilor cu 24 de ore înainte de şedinţa de judecată este  doar o recoamndare. CSM va monitoriza cum va fi aplicat regulamentul de către instanţele judecătoreşti iar pentru a evita abuzurile, Consiliul va emite și un ghid de interacţiune a instanţelor judecătoreşti cu mass-media.

SERGIU CARAMAN, preşedintele CSM: Vom invita mass-media să vină cu opinii, păreri pe marginea ghidului respectiv pentru ca să-l îmbunătăţim, să aducem modificări, astfel încât asemenea situaţii despre care spuneţi dumneavoastră să nu existe, când se îngrădeşte accesul presei în sălile şedinţelor de judecată.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei:  Înţeleg că scopul acestui regulament sau modificările propuse de a organiza eficient accesul în instanţele judecătoreşti şi de a asigura protecţia atât a jduecătorilor, justiţiabililor. Totodată de a permite o mai bună planificare a accesului presei în sălile de judecată care sunt mai limitate. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii mi-au confirmat că vor lua în calcul toate sugestiile şi obiecţiile care au fost înaintate în spaţiul public.

Noile reguli sunt în concordanță cu practicile în domeniu conform Conventiei Europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Principiul de bază este ca ședintele să fie accesibile tuturor, inclusiv presei, însă instanța va aprecia dacă accesul trebuie restricționat sau chiar interzis. Ședintele publice sunt accesibile jurnaliștilor acreditați, dar fără a folosi mijloace de înregistrare tehnică.

REPORTER: ANGELINA UNGUREANU
Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter