Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat oferta României pentru achiziția Portului Internațional Liber Giurgiulești. Pe 24 aprilie 2025, Portul Constanța a depus o ofertă pentru preluarea operatorului portului privat din Giurgiulești, gestionat de compania ICS Danube Logistics SRL, proprietate a Băncii Europene pentru Reconstruție și Dezvoltare. Obiectivul are un rol în infrastructura critică din regiune în special în ceea ce privește reconstrucția viitoare a Ucrainei.
„Noi avem nevoie de investiții, categoric. Este un obiectiv strategic (...) Noi suntem interesați în investitori corecți, în investitori care țin la Republica Moldova. (România – n.r.) este investitorul strategic, drept dovadă avem și proiecte energetice, proiecte de infrastructură ș.a.m.d. Acum, decizia finală nu ține de (statul Republica Moldova – n.r.)”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, în Emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
„Acest port face parte din lista de obiective care formează infrastructura critică. Este foarte important, pentru că ne oferă posibilități enorme de ieșire la Dunăre, la Marea Neagră, conexiuni cu alte infrastructuri portoare – România, Turcia, Ucraina...”
Potrivit profit.ro, pe 24 aprilie 2025, Portul Constanța a depus o ofertă pentru preluarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești, ICS Danube Logistics, Portul Constanța „a depus prima ofertă în cadrul licitației, demonstrând un real interes pentru Portul Giurgiulești din Republica Moldova”, a precizat sursa citată.
Pe 14 aprilie 2025, BERD a anunțat că a lansat o licitație pentru a găsi un nou investitor pentru un acest port-cheie din Republica Moldova. BERD a mai precizat că procesul de achiziții este în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova.
De la achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești în 2021, BERD și-a sporit eficiența, volumele de debit și profitabilitatea, în special în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Complexul Portuar Giurgiulești este situat pe sectorul maritim a fluviului Dunărea și pe râul Prut. Obiectivul este compus din Portul Internațional Liber Giurgiulești, proprietate a BERD, și Portul de Mărfuri și Pasageri Giurgiulești, proprietate a statului Republica Moldova. Complexul portuar poate primi nave maritime pescajul cărora permite trecerea Canalului Sulina, totodată și nave de navigație interioară.