Covid-19

Tot mai multe țări cer pasagerilor care vin din China să fie testați sau vaccinați anti-Covid

post-img
restricții

Lista țărilor care impun teste COVID călătorilor care vin din China e tot mai mare. În Europa, Spania și Italia sunt deocamdată singurele care cer test COVID sau dovada vaccinării. Astfel, mai multe țări ale Uniunii iau în calcul introducerea restricțiilor în cazul pasagerilor din China. După ce a relaxat politica "zero Covid", China se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri și decese, relatează stiri.tvr.ro.

În februarie 2020, Italia a fost prima țară din Europa lovită puternic de noul coronavirus. Acum e prima care impune testele obligatorii sau dovada vaccinării.

Spania a decis aceleași restricții pentru călătorii veniți din China - test COVID negativ sau dovada vaccinării complete. De asemenea, ca și Italia, guvernul spaniol vrea o strategie în acest sens la nivel european.

Carolina Darias, ministrul Sănătății, Spania: La nivel naţional, vom institui controale pe aeroporturi, astfel încât toţi pasagerii care vin din China să facă dovada unui test COVID negativ sau a vaccinării complete.

Deocamdată, agenția europeană pentru sănătate consideră că testarea Covid obligatorie pentru cetățenii care vin din China este nejustificată.

Mai multe state, printre care Japonia și Statele Unite, au decis deja să impună teste obligatorii pentru toți călătorii care vin din China.

China respinge noile restricții. Autoritățile medicale de la Beijing afirmă că varianta Omicron care circulă în prezent nu provoacă îmbolnăviri grave decât în cazul persoanelor cu boli cronice grave sau cu sistemul imunitar compromis. Actuala varianta, spun chinezii, infectează doar tractul respirator superior, nu coboară în plămâni, dacă e tratată la timp, astfel încât să nu evolueze spre pneumonie.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter