Politic

Ce i-ar transmite Popșoi lui Lavrov, dacă s-ar întâlni cu el? “Ar face bine dacă Rusia ar îndeplini obligațiunile asumate tot de ei sa își retragă trupele si munițiile de pe teritoriul R. Moldova”

post-img
Punctul pe AZi

"Ar face bine dacă Federația Rusă ar îndeplini obligațiunile asumate tot de ei să își retragă trupele și munițiile de pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova", a răspuns șeful diplomației de la Chișinău, fiind întrebat ce i-ar spune omologului său rus, Serghei Lavrov, dacă, pur ipotetic, îl va întâlni în cadrul unei Platforme internaționale.

ZFR

"În primul rând, nu mi-am făcut bagajul pentru a merge la Moscova și acest lucru e imposibil atât timp cât Federația Rusă duce un război de agresiune împotriva vecinului și prietenului nostru, Ucraina. I-aș spune un singur lucru, un stat responsabil care respectă dreptul internațional nu poate să își atace vecinul într-un mod mișelesc și injust așa cum o face Federația Rusă în Ucraina. Și aș mai spune că ar face bine dacă Federația Rusă ar îndeplini obligațiunile asumate tot de ei la Summitul de la Istanbul în 1999 să își retragă trupele și munițiile de pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova, ori trăim o situație absurdă când Federația Rusă e principalul promotor al neutralității Republicii Moldova, fiind unica țară care încalcă această neutralitate în pofida poziției clare și tranșante a Chișinăului în toată această perioadă", a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Rusia nu mai poate fi considerată un mediator imparțial așa cum se pretinde în procesul de negocieri în formatul de negocieri 5+2 care e deja unul mort, având în vedere circumstanțele din Ucraina, dar și comportamentul Federației Ruse pe durata acestor 30 de ani în procesul de reglementare transnistreană. 

"Există formatul de discuții 1 la 1. Domnul Serebrean se întâlnește cu o anumită regularitate cu reprezentanți din stânga Nistrului. În același timp, contextul deschiderii negocierilor și apropierii R. Moldova de aderare la UE deschide oportunități enorme, economice de care, cu siguranță, ar dori să beneficieze și cetățenii din stânga Nistrului. Și acestea ar putea să creeze contextul favorabil pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului. Facem pași echilibrați pentru a reîntregi malurile Nistrului.Vom încerca să aducem pas cu pas regiunea din stânga Nistrului în câmpul constituțional și economic al Republicii Moldova", explică Mihai Popșoi.

Fiind întrebat dacă relația Federației Ruse cu Republica Moldova mai poate fi restabilită, în condițiile în care la butoanele puterii de la Moscova se află un regim criminal, ministrul spune că acest lucru nu poate fi posibil în viitorul apropiat.

"Având în vedere experiența zilei de astăzi și ororile care se întâmplă în Ucraina, e greu să vedem în viitorul apropiat o îmbunătățire semnificativă a relațiilor din cauza războiului barbar, extrem de cinic. În acest context, firește, nu putem vorbi despre o normalizare a relațiilor. Deși ne-am dori să avem relații bune cu toată lumea, atunci când un stat încalcă flagrant dreptul internațional și comite orori cum nu s-au mai văzut pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial, cu mare regret, oricât de diplomați am fi, oricât de mult ne-am dori pentru cetățenii noștri de aici și de acolo pentru relații comerciale bune, acest lucru, din păcate, va trebui să aștepte. Ororile care se întâmplă în Ucraina nu pot fi depășite. Va dura extrem de mult timp până Federația Rusă, societatea rusă va trebui să digere ceea ce s-a întâmplat", explică ministrul.

ZFR

Totodată, Ministrul de Externe a declarat că autorităţile de la Chişinău au interzis Federaţiei Ruse se deschidă alte secţii de vot pe teritoriul Republicii Moldova.

"Noi am interzis organizarea alegerilor oriunde în afara Misiunii Diplomatice care conform Convenţiei de la Viena este complicat să întreprinzi careva măsuri care ar împiedica activitatea misiunii. Însă dacă se va încerca organizarea acestui scrutin oriunde în altă parte, acest lucru va fi extrem de contraproductiv", spune Popșoi.

La începutul lunii ianuarie, Federaţia Rusă a solicitat autorităţilor de la Chişinău deschiderea de secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale programate în martie. De la începutul războiului în Ucraina, Parlamentului Republicii Moldova a adoptat o declaraţiei prin care condamnă agresiunea Rusiei şi a redus numărul diplomaţilor ruşi la Chişinău. Ca răspuns, autorităţile de la Moscova au dat interdicție pentru mai mulţi oficiali şi jurnalişti din Republica Moldova.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter