Politic

Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, ex-deputaţi socialişti, au rămas fără imunitate parlamentară. Sunt vizați într-un dosar penal de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat

Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, ex-deputaţi socialişti, au rămas fără imunitate parlamentară. Sunt vizați într-un dosar penal de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat

Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, foşti deputaţi socialişti, au rămas fără imunitate parlamentară. Procurorul general interimar, Ion Munteanu a prezentat astăzi în Parlament cinci cereri de ridicare a imunității pentru cei doi deputaţi care fac acum parte din partidul Renaștere. Nesterovschi și Lozovan sunt vizați într-un dosar penal de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat. S-au făcut astăzi și 25 de percheziţii şi s-au găsit aproape 692 de mii de lei, în diferite valute. Detalii la acest subiect are reporterul TVR Moldova, Nadia Mihuţă.

ION MUNTEANU procuror general interimar: „Se solicită ridicarea imunității deputatului Lozovan Irina. Pavel Gîrleanu este soțul deputatei, iar împreună in perioada au întreprins acțiuni pentru ca primarul Ocniţa să plece din PSRM şi să adere la Partidul Renaştere. 30 de mii de dolari trimişi de Pavel Gîrleanu. Se solicită ridicarea imunității deputatului Nesterovschi Alexandr. Nesterovschi de la începutul anului cu Israel a acceptat si primit care acționa in interesul lui Ilan Şor pentru a părăsi fracțiunea 5 mii de dolari lunar pentru in interesul.”

Deputata Irina Lozovan a fost invitată la dezbaterile de astăzi, dar a refuzat să participe şi a spus că aşteaptă procurorii acasă. În schimb, a fost prezent Alexandr Nesterovschi care s-a apărat cum a putut.

Dezbaterile au avut loc și în lipsa opoziţiei parlamentare. Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au boicotat şi această şedinţă.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Nu destul că ei, e produsul lor tot traseismul şi coruperea asta politică. E produsul acestui tip de formațiune politică care e la limită. Ăştia scoşi în afara legii sunt grupare criminală organizată cu acte în regulă, dar ei alimentează cu ostaşi şi specimene noi.”

Foștii colegi de partid a lui Nesterovschi și Lozovan au comentat deciziile, dar admit că cei doi parlamentari ar fi comis unele ilegalităţi atunci când au plecat din Blocul Comunistilor și Socialistilor.

VLAD BATRÎNCEA deputat BCS: „La sigur noi avem mari întrebări la acești foşti colegi şi aceste întrebări le-am formulat public. Totodată, noi nu avem încredere în instituțiile statului în special, cele de drept. Nu credem în justiție televizată.”

Procurorii anticorupţie au făcut percheziții la mai multe sedii ale partidului Renaştere. Liderii partidului neagă acuzaţiile şi spun că totul este o răfuială politică.

NATALIA PARASCA preşedintele Partidului Renaştere: „Astăzi, în ochii noştri, a pornit o campanie represivă împotriva noastră – adevărata forţă de opoziţie. Motivul percheziţiilor a fost recenta mea vizită de la Moscova şi întâlnirea mea personală cu reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.”

Trebuie spus că Natalia Parasca este sora lui Alexandr Nesterovski. În urmă cu câteva zile, ea a fost la Moscova și s-a întâlnit cu purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Și conducerea partidului Renaștere se lăudă că a avut o întrevedere online cu un deputat din Duma de Stat a Federaţiei Ruse.

Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în luna martie, alături de Alexandr Suhodolski şi Vasile Bolea. Cei patru s-au alăturat Mișcării pentru Popor, platformă prin care condamnatul penal, Ilan Şor, îşi organiza protestele anti-guvernamentale.

Ulterior au anunţat că aderă la Partidul Renaștere. Analiştii politici sustin că noua formaţiune este de fapt un satelit al fostului Partid ȘOR, scos în afara legii.

Tot astăzi, a fost reţinut şi Mihail Bagas, candidatul Ligii Orașelor și Comunelor la funcția de primar al municipiului Chișinău. El este suspectat de pregătire și complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

Într-un comunicat, Liga Orașelor și Comunelor se întreabă de ce aceste măsuri au loc la 2 zile de la depunerea actelor pentru participarea în scrutinul electoral local şi face apel către organele de anchetă să-şi îndeplinească atribuțiile imparțial și echidistant.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter