Extern

Polonia acuză Rusia și Belarus că orchestrează un nou aflux de migranți în UE pentru a destabiliza regiunea

post-img
Polonia acuză Rusia și Belarus că orchestrează un nou aflux de migranți în UE pentru a destabiliza regiunea

Guvernul polonez a acuzat luni Belarus și Rusia că au orchestrat un nou aflux de migranți în Uniunea Europeană prin frontiera poloneză pentru a destabiliza regiunea, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Vorbim despre o operațiune organizată de serviciile secrete ruse și belaruse care devine din ce în ce mai intensă”, a declarat presei ministrul adjunct de interne polonez Maciej Wasik.

Tomasz Praga, șeful poliției de frontieră poloneze, a adăugat că serviciile belaruse au devenit „un grup criminal care pune la cale migrația ilegală”.

„Bineînțeles, ei obțin profituri uriașe din acest lucru”, a declarat acesta reporterilor.

În timpul unei crize anterioare la frontieră, care a început în vara anului 2021, zeci de mii de migranți și refugiați – majoritatea din Orientul Mijlociu – au traversat sau au încercat să treacă în Polonia dinspre țara vecină Belarus.

La acea vreme, Occidentul a acuzat regimul din Belarus că a orchestrat afluxul împreună cu aliatul său Rusia într-un atac „hibrid”, o acuzație pe care Minskul a negat-o.

Polonia a reacționat atunci prin instituirea unei zone de acces interzis la frontieră, care a durat nouă luni și a interzis accesul în zonă pentru nerezidenți, inclusiv migranți, lucrători umanitari și mass-media.

De asemenea, a trimis mii de soldați și ofițeri de poliție pentru a întări patrulele de pază a frontierei în perioada de vârf a crizei, a construit un zid de oțel de-a lungul graniței și a aprobat o lege care permite migranților să fie forțați să se întoarcă în Belarus.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter