Actualitate

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au crescut de trei ori în ultimii ani

post-img
Energie regenerabilă
Sursa foto: TVR

Capacitățile instalate de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor ce valorifică surse regenerabile de energie, inclusiv centrale electrice fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice și pe biogaz, au crescut de trei ori în ultimii patru ani. Astfel, la finele anului 2022, puterea totală instalată constituia 206,81 MW, față de 61,6 MW la sfârșitul anului 2018, transmite MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), mai mult de jumătate din totalul capacităților de generare a energiei electrice din surse de energie regenerabile revin instalațiilor eoliene (56%), urmate de centralele electrice fotovoltaice, cu 29%, centralele hidroelectrice cu 8% din capacități și centralele electrice în cogenerare pe biogaz cu o pondere de 7 la sută.

Instalațiile fotovoltaice au înregistrat un salt semnificativ în evoluția capacităților de producere a energiei electrice – de aproape 15 ori în cinci ani. Astfel, capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul instalațiilor fotovoltaice, inclusiv contorizarea netă, au crescut de la 4,02 MW, în anul 2018, la 60,13 MW în 2022. 

Contorizarea netă include capacitățile de producere ale consumatorilor care dețin în proprietate centrale electrice pentru consum propriu și care au dreptul să livreze în rețea surplusul de energie produsă. La sfârșitul anului 2022, erau înregistrați 1886 de beneficiari ai mecanismului de sprijin Contorizare netă, spre deosebire de 57 de beneficiari la finele anului 2018.

Capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul instalațiilor eoliene a crescut de circa trei ori – de la 35,6 MW în 2018 la 115,1 MW în 2022. Totodată, capacitatea de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice în cogenerare pe biogaz au crescut de aproape 2,7 ori sau de la 5,7 MW la 15,3 MW.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter