Justiție

Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. O nouă şedinţă a fost anunţată pe 28 aprilie. Magistraţii au discutat astăzi doar despre problemele din sistem. Preşedintele Maia Sandu a anunţat că va convoca luni Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din Justiție.

La Adunarea Generală a Judecătorilor au fost prezenţi peste 330 de magistraţi din cei aproape 430, un număr suficient pentru cvorum. Pe ordinea de zi era subiectul alegerii membrilor permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii au solicitat însă să fie încluse şi alte subiecte pe agendă, cum ar fi prezentarea raportului de activitate a Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mulţi judecători au tinut discursuri și au vorbit in principla despre problemele din system. LILIANA CATAN, judecător demisionar, CSJ: „Degradarea sistemului judecătoresc îi pornită nu de ieri şi nu de alaltaieri şi e pornit nu de actuala guvernare dar de multe altele pentru că aşa a fost convenabil întotdeauna. Este ultimul meu mesaj în calitate de judecător în funcţie..nu ştiu dacă este cazul să trecem astăzi la alegerea membrilor CSM. Sunteţi băieţi de treabă nu am nimic împotrivă. Justiţia spre deosebire de alte domenii doar cu tineret nu se face, trebuie coacere”. ANATOLIE ŢURCAN, magistrat, CSJ: „Să le dăm şansa colegilor noştri să ne povestească, înainte de a ne zice adio să ne spună cu ce s-au ocupat”. VICTOR MICU, membru CSM: „Ne-am străduit să dam propuneri guvernului care a fost precedent şi actual pentru a modifica legislatia şi îmbunătăţi activitatea sistemului judecătoresc”. Am încercat să discutăm cu magistraţii despre demisiile din sistem şi despre reforma justitiei însă cei mai mulți nu au dorit să ne ofere un răspuns. Au acceptat să vorbească judecătorii care nu au trecut evaluarea comisiei . Ei sustin că toate legile din ultima perioadă au fost în defavoarea sistemului judecătoresc. VICTORIA SĂNDUŢA, magistrat, Judecătoria Chişinău: „Nu cred că este un boicot, cred că este o consecinţă logică a politicilor poate pripite şi negândite până la capăt a puterii politice. S-a dovedit că nu este atât de eficient precum s-a vociferat, mă refer la comisia Prevetting”. AURELIU POSTICĂ, magistrat, Judecătoria Chişinău: „Aşa zisul prevetting nu este altceva decât o lozincă politică. Dacă vorbim de reformarea justitiei, curatarea sistemului trebuie să aibp loc în interiorul puterii judecătoreşti”. Alegerea celor patru membri în Consiliul Superior al Magistraturii a fost amânată pentru 28 aprilie. Judecătorii sustin că așteaptă pronunțarea Curtii Supreme de Justitie pe marginea contestațiilor depuse de candidații care nu au promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.

Între timp, preşedintele Republicii Moldova a anunţat că va convoca, luni, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție. MAIA SANDU, PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA „Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Republica Moldova”. Autorităţile au început reforma Justiţiei prin verificarea integrităţii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Există indicii că sistemul judecătoresc pare să boicoteze reforma, după ce o bună parte dintre magistraţi şi-au depus demisia.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter