Extern

Rusia a lansat zeci de rachete asupra Ucrainei, înainte de vizita surpriză a premierului japonez Fumio Kishida la Kiev

post-img
Război în Ucraina
Sursa foto: Facebook/zelenskiy.official

Rusia a lansat 30 de rachete în ultimele 24 de ore, transmite Statul Major al Forțelor Armate ucrainene, scrie The Guardian. Potrivit raportului, nu există victime civile în urma bombardamentelor scrie digi24.ro.

Un atac a avut loc în orașul Sloviansk, iar altul în Kramatorsk, avariind șapte clădiri cu mai multe etaje și trei autoturisme. Armata spune că probabilitatea de lovituri cu rachete în Ucraina rămâne destul de mare.

Forțele ucrainene au respins mai mult de 120 de atacuri rusești în perioada de raportare, precizează statul major. Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului transmite că forțele ruse au obținut câștiguri marginale în jurul lui Bahmut. Premierul japonez Fumio Kishida se întâlnește marți cu Volodimir Zelenski, la Kiev

Premierul japonez Fumio Kishida merge marți în Kiev pentru o vizită surpriză şi o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Ministerul de Externe de la Tokyo, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul Kishida îi va „transmite preşedintelui Zelenski respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului ucrainean care îşi apără patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei şi a G7”, ţara din Asia fiind gazda acestui grup în 2023, a afirmat ministerul într-un comunicat. Fumio Kishida era singurul lider membru al grupului care nu a fost însă la Kiev de la invazia rusă din februarie 2022.

El a fost chemat în mod repetat să viziteze Ucraina. În februarie, preşedintele american Joe Biden a făcut şi el o vizită surpriză la Kiev. Televiziunea japoneză NHK a declarat că jurnaliştii săi din Polonia au filmat o maşină care îl transporta pe prim-ministru în oraşul Przemysl, de unde responsabilii străini se urcă adesea în tren spre Ucraina.

„Convoiul a intrat în gara Przemysl şi a parcat în faţa unui peron folosit de trenurile internaţionale către Ucraina. Premierul Kishida a coborât din prima maşină a convoiului şi s-a urcat în ultimul vagon al trenului”, a adăugat sursa. Potrivit televiziunii, trenul s-a pus în mişcare la orele 01.30 (00.30 GMT). Kishida a repetat că această călătorie este „în studiu”, surse guvernamentale citând pentru presa japoneză preocupări de securitate şi provocări logistice. El este astfel primul premier japonez care vizitează o zonă de război de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vizita sa intervine într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin şi, în centrul discuţiilor, conflictul din Ucraina. Tokyo s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a oferit Kievului ajutorul său.

În februarie, Japonia a anunţat un nou ajutor de 5,5 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) pentru Ucraina. Tokyo a trimis şi echipament defensiv şi s-a oferit să-i găzduiască pe cei care fug de conflict. Japonia nu a oferit însă ajutor militar, deoarece Constituţia sa pacifistă o obligă să îşi limiteze capacităţile militare la măsuri defensive, reaminteşte AFP.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter