Extern

Volodimir Zelenski a cerut, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei: Istoria se află într-un „punct de cotitură”

post-img
Volodimir Zelenski
Sursa foto: © President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut într-un discurs ținut prin videoconferință, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei, spunând că istoria se află într-un „punct de cotitură”, informează Deutsche Welle, potrivit CaleaEuropeană.ro.

„Istoria își amintește multe momente în care totul s-a schimbat dramatic”, a spus liderul ucrainean, referindu-se la Sarajevo în 1914 și München în 1938, două evenimente care au precedat Primul și, respectiv, Al Doilea Război Mondial.

Mai mult, el a spus că rezistența ucraineană la invazia Rusiei arată „înțelegerea faptului că trebuie să lupți pentru libertate” și a îndemnat la o interzicere totală a comerțului cu Rusia, cerând liderilor „să ia parte la reconstrucția” Ucrainei.

„Trebuie să existe un precedent pentru pedepsirea agresorului. Dacă agresorii ar pierde totul, țările și-ar pierde motivația de a începe războaie, a subliniat președintele ucrainean. 

Volodimir Zelenski a precizat că Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul acordat de Occident, dar în opinia sa,  războiul ar fi putut fi prevenit dacă „același sprijin ar fi fost acordat cu ani în urmă”.

În cadrul discursului său, Zelenski s-a întreabat dacă Ucraina ar fi trebuit să „stabilească un precedent istoric de curaj” dacă Rusia ar fi fost sancționată în mod corespunzător anul trecut.

„Este nevoie de o nouă abordare”, a spus el. 

De asemenea, președintele ucrainean a cerut o nouă intensificare a sancțiunilor împotriva Rusiei, spunând că ar trebui impus un embargo internațional asupra petrolului rusesc.

„Acesta este într-adevăr momentul în care se decide dacă forța brută va conduce lumea. Dacă da, nu mai este nevoie de alte întâlniri la Davos”, a mai punctat Volodimir Zelenski. 

În martie, organizatorii de la Davos au anunțat că taie legăturile cu companiile și oficialii ruși, având în vedere invazia Moscovei în Ucraina.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter