Economic

Rusia pune embargou pe fructele şi legumele din Republica Moldova. Reacția ANSA

Rusia pune embargou pe fructele şi legumele din Republica Moldova. Reacția ANSA

Rusia pune embargou pe fructele şi legumele din Republica Moldova. De pe 4 decembrie, importurile vor fi interzise, a anunţat astăzi Serviciul rus de supraveghere veterinară și fitosanitară "Rosselhoznadzor". Se invocă faptul că produsele basarabene ar fi contaminate. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor sustine insa că embargoul nu are nicio legătură cu calitatea produselor.

Potrivit Serviciului rus de supraveghere veterinară și fitosanitară, decizia a fost luată după ce s-a detectat, de mai multe ori, că legumele și fructele din Republica Moldova ar fi contaminate.

Motivul interzicerii – detectarea sistematică în legume și fructe a obiectelor de carantină, care pot cauza daune de mai multe miliarde de dolari producției agricole rusești, precum și lipsa de răspuns din partea instituției responsabile moldovenești la notele Rosselhoznadzor pe fiecare dintre încălcări și neadoptarea măsurilor eficiente de prevenire a aprovizionării cu produse contaminate.

De cealaltă parte, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor spune că, în nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate asemenea probleme. ANSA mai precizează că, in acest an, nu a primit plângeri din partea autorităților ruse şi, doar în ultimele 2 luni, s-au făcut opt notificări.

Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis, Frankliniella occidentalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice. Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume.

VASILE ŞARBAN secretar de stat, Ministerul Agriculturii: „Noi am avut şi anul trecut şi în 2021, un embargou unilateral. Tot ei au făcut o altă listă a producătorilor în baza nu ştiu la ce. Tot ei pe urmă au exclus acest embargou. O să vedem ce putem face dar întâi de toate trebuie să vorbim cu ANSA, care a fost comunicarea lor diplomatică.”

Potrivit ANSA, fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, iar în acest an s-a dublat cantitatea de prune și de mere exportate în țările Uniunii Europene. Federația Rusă a aplicat, pentru prima dată, embargo pe vinurile moldovenești în anul 2006. Ulterior, au mai urmat câteva valuri de restricţii asupra importurile de fructe, legume, conserve, carne, ouă şi păsări vii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter