Social

Apa din fântânile aflate în raionul Soroca nu este potabilă. Pentru că nu au de ales, localnicii continuă să o folosească

Apa din fântâni
Sursa video: TVR MOLDOVA

Apa din fântânile aflate în raionul Soroca nu este potabilă. Cu toate acestea, mulţi localnici continuă să o folosească pentru că nu au de ales. Autorităţile trag un semnal de alarmă şi spun că doar apa din apeductul Soroca-Bălți este bună pentru consum.

În raionul Soroca sunt peste 11 mii de fântâni. Centrul de Sănătate Publică ia, cu regularitate, probe de apă din toate, pentru a vedea dacă poate fi consumată.

RODICA BORZIAC, medic epidemiolog: „Colectăm apa. Turnăm apa în sticlă. O închidem. După asta, prelevăm proba la indicia sanitaro-igienici."

ELENA CIUBUC, felcer laborant: „Majoritatea nu corespund normelor sanitare la indicia fizico-chimici."

Medicii epidemiologi au anunţat în repetate rânduri primăriile că fântânile trebuie dezinfectate.

ION COŞMAN, medic, Centrul de Sănătate Publică: „Dacă vorbim de calitatea apei, pe indicia sanitaro-igienici, în jur de 71% apa nu corespunde cerinţelor în vigoare, iar pe indicia microbiologici, în jur la 81% apa nu corespunde cerinţelor igienice în vigoare."

Localnicii ştiu că apa din fântâni este de calitate proastă dar spun că o folosesc doar în gospodărie, nu o beau şi nu fac mâncare cu ea.

„Nu consumăm din ce cauză, că se scurge apa de ploaie în drum şi se scurge în ea. Avem fântână în ogradă. Noi n-am făcut analize dar de consumat o consumăm."

„În ogradă am fântână dar de vre-o 5, 10 ani nu ne folosim că ştim că apa e foarte rea. O folosim pentru apă tehnică. Dar în rest aducem care şi de unde: când de la izvor, când de la tabără, când comandăm maşină şi ne aduce apă.”

Doar 14 localități din raionul Soroca sunt conectate la apeductul public Acva Nord care furnizează apă de calitate.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter