„Investițiile companiilor moldovenești sunt în creștere pentru al treilea trimestru consecutiv. Noi vedem tot mai multe semne că antreprenorii își revin, că susțin activitatea investițională și creșterea economiei, vedem tot mai multe semne de revenire a economiei”, afirmații în acest sens au fost făcute de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.
Oficialul a menționat că UE rămâne cea mai mare piață de desfacere pentru produsele din R. Moldova.
„Zece ani în urmă mărfurile noastre, fructele cu care ne mândrim: prune, mere, struguri putrezeau pe dealuri din cauza embargoului Federației Ruse. Faptul că antreprenorii noștri aleg rațional să își lege planurile de afaceri, activitatea de piețele UE este doar o decizie pragmatică, rațională, de a investi în calitate, în competențe și de a face o afacere cinstită pe piața UE. Într-adevăr fermierii noștri mai au încă multe de făcut ca să ajungă la acel nivel al unui fermier sigur în forțele proprii din UE, dar diferența de acum și zece ani în urmă este una imensă. Deja de 15 ani de zile piața UE este anume acea piață naturală, tradițională pe care o aleg tot mai mulți fermieri. Noi vedem tot mai multe exporturi în creștere, din anul 2022 avem comerț liber la aceste produse principale fără cote, fără limite, antreprenorii noștri nu achită taxe vamale la importul în UE pe când produsele din UE care intră în R. Moldova achită aceste taxe, iată așa UE alege să susțină economia. Noi nu avem doar agricultură și IT, noi avem o balanță comercială cu UE la capitolul servicii, noi exportăm mai multe servicii decât importăm, suntem foarte competitivi. Prin integrarea în UE noi anume vedem această șansă să creștem calitatea vieții oamenilor, să le asigurăm acel nivel de venit care au drepturi, să le asigurăm mai multe oportunități. Noi în utuimii 20 de ani 13 țări au devenit membri ai UE, în toate aceste țări oamenii trăiesc mai bine. Într-adevăr de lucru este mult, vorbim de multe reforme care să ne aducă legislația la același nivel. UE este un proiect de dezvoltare, un proiect de pace, solidaritate în care acest grup de țări au decis că se vor ajuta reciproc și vedem că asta funcționează”, a spus Dumitru Alaiba.
Vicepremierul a specificat că sectorul TIC în acest an va avea o contribuție de peste 8% la PIB. „Acest sector este unul din motoarele principale pentru economia noastră. Din populația activă, peste 4% muncesc în IT și o proporție mai mare o are doar Estonia din regiune”.
Vicepremierul a specificat că UE rămâne principalul partener comercial și pentru întreprinderile din UTA Găgăuzia.
„Realitatea este că doar 2% din exporturile companiilor înregistrate în regiune merg spre Rusia. Evident că avem de a face cu un val imens de dezinformare la foarte multe capitole și foarte des anume economia este în centrul atenției. Aproape jumătate din exporturile companiilor regiunii merg spre UE, antreprenorii de acolo fac afaceri în UE, jumătate din locurile de muncă alimentate din exporturi, bani care vin în conturile companiilor înregistrate în Găgăuzia și susțin locuri de muncă în regiune și banii aceștia nu vin din Rusia, dar din UE”, a spus Dumitru Alaiba.
Oficialul s-a referit și la relația bilaterală cu România.
„Această relație are o semnificație esențială pentru bunăstarea R. Moldova și revenirea economică. Fiecare al treilea euro din comerțul nostru internațional este cu România. E cel mai mai important mod cum putem ilustra cât de importantă e România pentru R. Moldova. Asta înseamnă salarii, investiții, România este și cel mai mare investitor din R. Moldova. Noi avem peste 2 mii de companii cu capital românesc și eu știu că loc este de mult mai mult și de aceea suntem foarte activi și foarte prezenți în România, în comunitățile de investitori. Investițiile se atrag ca să creștem calitatea vieții oamenilor noștri”, a menționat Dumitru Alaiba.