Actualitate

/TVR Bref/ Doi ani de la incidentul de la aeroport: Dezorganizarea completă la Poliția de Frontieră

post-img
Unii dintre aceștia au refuzat ostentativ să se înarmeze, un momentul atacului angajații Poliției de Frontieră se informau de la pasageri, nu comunicau între ei prin stații radio

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc luni, 30 iunie.

Incidentul tragic de la Aeroportul Chișinău din 30 iunie 2023: Haos și indisciplină la angajații Poliției de Frontieră

Pe 30 iunie 2025, s-au împlinit doi ani de la incidentul tragic pe Aeroportul Internațional Chișinău, în urma căreia și-au pierdut viața angajatul ai Poliției de Frontieră, Serghei Muntean, și inspectorul securităţii aeronautice Igor Ciofu. Rezultatele anchetei de serviciu sunt indicate într-o decizie a Judecătoriei Chișinău după ce fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a contestat dispoziția prin care i-a fost aplicată mustrare aspră. Conform anchetei, în ziua incidentului, șefa postului a permis la doi angajați să plece oficial la competiții sportive, pe alți doi angajați i-a dat afară, nu le-a făcut niciun fel de instrucțiune subalternilor să poarte arme. Unii dintre aceștia au refuzat ostentativ să se înarmeze, un momentul atacului angajații Poliției de Frontieră se informau de la pasageri, nu comunicau între ei prin stații radio.


Cremenciug, gimnaziul în care un singur elev a trecut examenul la matematică

La şcoala din Cremenciug, raionul Soroca, din zece elevi, doar unul a promovat testul la matematică. La limba română, au trecut cinci dintre elevi. Pregătirea cadrelor didactice, lipsa de monitorizare a şcolilor şi atitudinea nepăsătoare a unor părinți sunt printre principalele cauze ale eșecului educațional. La gimnaziul din Cremenciug învață 68 de copii, iar zece dintre ei sunt elevi de clasa a IX-a. În sesiunea de bază, nouă elevi nu au reușit să treacă examenul la matematică, iar cinci au picat proba la limba română. Pentru că au obținut note mici, elevii nici nu au mai depus contestaţii. Directoarea instituţiei susţine că în şcoală sunt profesori competenţi şi că a avut mai multe discuţii cu părinţii copiilor înainte de teste.


Care sunt, de fapt, costurile reale pentru cetățenia română: „Statul nu pretinde alte taxe”

Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie a României, Silviu-Gabriel Barbu, a subliniat, pentru TVR Moldova, că costurile reale pentru obținerea cetățeniei române sunt doar cei 90 de lei românești pentru cardul de cetățeni, restul plăților sunt ilegale. „Costurile pentru a obține cetățenia română, cele impuse de statul român, vizează numai cardul de cetățenie. Acel card care arată ca un permis de conducere ca dimensiuni, 90 de lei, costul cardului de cetățenie. În rest, statul român nu pretinde și nu permite niciun fel de alte taxe.”, a afirmat el în emisiunea „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova din 27 iunie 2025.

Pe 6 iulie, TVR Moldova difuzează „Siberia din oase”: 76 de ani de la cel mai mare val de deportări

Duminică, pe 6 iulie, la ora 22:00, TVR Moldova va difuza filmul „Siberia din oase”. Pelicula a fost construită din confesiunile a patru protagoniști ridicați și trimiși forțat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949. Fiecare episod are o istorie separată. În ansamblu, ele punctează ororile și dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. Filmul a fost lansat cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportările din Basarabia din 1949. Toate întâmplările sunt adevărate. În noaptea de 6-7 iulie 1949, sovieticii au pus executat Operațiunea „IUG / SUD” – deportarea în Siberia a 36.000 de basarabeni: 14.000 de femei, 10.000 de bărbați și 12.000 de copii.

Procedura de redobândire a cetățeniei române durează 3,3 ani – șeful ANC, Silviu-Gabriel Barbu

Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie, Silviu-Gabriel Barbu, a anunțat că media de redobândire a cetățeniei române pentru basarabeni, în prezent, este de 3,3 ani și că, pe moment, autoritățile române întreprind toate acțiunile pentru a reduce termenul respectiv. „Ne străduim, să știți, aici, la București, să găsim soluții pentru a reduce timpii aceștia”, a spus președintele Autorității Naţionale pentru Cetățenie, Silviu-Gabriel Barbu, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” din 27 iunie 2025 a TVR Moldova. Conform legislației statului român, de redobândirea cetățeniei române pot să beneficieze numai persoanele care au suferit în urma ocupației Basarabiei de către URSS în 1940 și urmașii lor până la al treilea rând de rudenie în linie dreaptă.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor