Politic

Chișinăul nu se regăsește în conceptul de politică externă al Rusiei. Tăcerea Kremlinului ridică semne de întrebare

Chișinăul nu se regăsește în conceptul de politică externă al Rusiei. Tăcerea Kremlinului ridică semne de întrebare

Moscova a publicat, ieri, un nou concept de politică externă a Federaţiei Ruse. Pentru prima dată în ultimii ani, în documentul Kremlinului nu se spune nimic nici despre Republica Moldova, nici despre regiunea transnistreană şi "soluţionarea conflictului" din stânga Nistrului. Unii analişti politici de la Chişinău cred că acesta nu ar fi un semn bun.

În punctul 4 din noul concept al Kremlinului întitulat "Direcții prioritare ale politicii externe", Rusia anunţă că se angajează în crearea cităm "a unei ordini mondiale echitabile și durabile".

Printre principiile capitolului sunt: neimplicarea Rusiei în afacerile interne ale altor state, respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale acestora, dar şi dreptul de a-şi alege modelul de dezvoltare. Totuşi, în document, Moscova acuză indirect SUA de destabilizarea ordinii mondiale, fără a spune cine a invadat Ucraina.

NOUL CONCEPT DE POLITICĂ EXTERNĂ A FEDERAŢIEI RUSE: „Federația Rusă intenționează să prioritizeze eliminarea rudimentelor dominației SUA și a altor state neprietenoase în afacerile mondiale, crearea condițiilor pentru ca ele să renunţe la ambițiile neo-coloniale și hegemonice.”

De altfel, în noul concept, nu e scris niciun cuvânt despre Republica Moldova sau regiunea transnistreană, iar analiştii cred că acesta nu ar fi un semn bun.

NICOLAE NEGRU editorialist: „Deşi nu pomenește despre Transnistria, cu siguranță, ne vizează pe noi, mai cu seamă acolo unde vorbește despre statele care au o politică neprietenoasă. Cred că are anumite planuri în Ucraina şi nu este exclus că ea va ocupa Transnistria. Depinde de rezultatele războiului din Ucraina. Ea probabil încă nu e sigură ce va ajunge acolo în Ucraina şi prin asta se explică. Aici rămâne un semn de întrebare, o problemă deschisă de aceea nu suntem pomeniți. Deci, asta nu e de bine de fapt. Înseamnă că are planuri pe care nu le-a dezvăluit faţă de Republica Moldova şi faţă de Ucraina.”

ION LEAHU expert în reglementarea problemei transnistrene: „În Moldova au loc procese care schimbă punctele de reper a Federației Ruse şi probabil că autorii conceptului au hotărât să facă o pauză oarecare în aprecierea relațiilor cu Moldova pentru a urmări evenimentele. Este clar că Federația Rusă depune eforturi colosalele pentru a schimba această guvernare. Si eu nu exclud că poate prin aceasta se explică lipsa Moldovei din acest document pentru a nu explica din start care este punctul de vedere al Federaţiei Ruse.”

Experţii în politică externă mai spun că noul concept al Kremlinului este complet diferit ca semnificație, structură și obiective faţă de cel aprobat în 2016. Comentatorii mai susţin că, prin noul document, Rusia, de fapt, arată din deget occidentului şi încearcă să explice necesitatea războiului.

Amintim că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anulat în 22 februarie 2023, un decret de politică externă, document ce garanta soluționarea conflictului transnistrean cu respectarea suveranității Republicii Moldova.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter