România la zi

Recepție dedicată Zilei Naționale a României. Maia Sandu: România ne aduce lumină când rămânem în întuneric

Recepție dedicată Zilei Naționale a României
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ambasada României la Chișinău a organizat, aseară, o recepție cu ocazia Zilei Naționale a României. Printre invitaţi s-au numărat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu, miniștri, parlamentari, reprezentanți ai corpului diplomatic, oameni de știință și de cultură. În discursul său, preşedintele Maia Sandu a declarat că România este iubită în Republica Moldova nu doar pentru sprijinul constant ce ni-l oferă, ci şi pentru limba română şi istoria comună.

Gazda evenimentului, ambasadorul României la Chişinău, Cristian Leon-Ţurcanu, a menționat că Bucureştiul va râmâne şi de acum încolo susţinătorul de încredere al Republicii Moldova.

Excelenţa Sa CRISTIAN LEON ŢURCANU ambasadorul României în Republica Moldova: „România a fost, este şi va rămâne principalul susţinător al R. Moldova şi al cetăţenilor săi, fie că este vorba de sprijin politic şi diplomatic fie că este vorba de ajutor concret în asigurarea energiei electrice necsare consumului zilnic. Acest sprijin este ceva firesc, natural şi reprezintă un pilon al relaţiilor noastre care au ca fundament comunitatea de limbă, cultură şi istorie."

Preşedintele Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul necondiţionat oferit Republicii Moldova, dar şi pentru lumina din perioada când rachetele Rusiei aduc întunericul în casele oamenilor.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „România este iubită, aici, în R. Moldova, pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens şi necondiţionat oferit cetăţenilor noştri, pnetru susţinerea puternică acordată aderării R. Moldova la UE. Şi pentru lumina într-o perioadă în care rachetele ruseşti aduc întunericul în regiune. Însă România este iubită în R. Moldova pentru mai mult de atât, pentru l. română în care am crescut, pentru istoria comună. Vă mulţumesc că ne rămâneţi aproape. La mulţi ani, România, la mulţi ani dragi români!”

Invitaţii au mai declarat că România este un tezaur de spiritualitate pentru Republica Moldova.

ION HADÂRCĂ poet, politician: „Republica Moldova şi-a determinat cursul de integrare europenă.  România a fost şi a rămas avocatul nostru suprem în toate aceste demersuri şi tot acest proces complicat.”

SERGIU HAREA director CCI: „Pentru noi, cei care suntem din Basarabia românii din de aici înseamnă o legătură care ne permite să avem viitor şi cu siguranţă acest viitor îl vom avea împreună, într-o Uniune Europeană cu pace.”

Un popor care se prinde în horă, la mijlocul unui râu îngrădit cu sârmă ghimpată, nu poate să moară, spunea Grigore Vieru. Despre destinul poporului român a vorbit şi scriitorul Vladimir Beşleagă.

VLADIMIR BEŞLEAGĂ scriitor: „Chiar astăzi m-am gândit la destinul nostru al românilor în lume. Sunt timpuri grele, complicate, lumea e în fierbere, evenimentele sunt triste, dar să sperăm că neamul nostrum încercta va trece mai departe. Noua generaţie să aibă speranţa şi să lucreze pentru viitorul mare al românilor.”

ADRIAN DUPU secretar de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova: „Mă bucur să fiu şi în acest an aici, să sărbătoresc cu fraţii, prietenii noştri din R. Moldova Ziua Naţională, această sărbătoare care ne uneşte pe noi românii oriunde am fi mai ales în această zi ne simţim cu toţii mai aproape de casă, unul de celălalt. Ne simţim cu toţii mândri cu adevărat că purtăm acest nume de român.”

PETRU HADÂRCĂ director, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu": „Felicitări tururor românilor acolo unde se află. Ziua de 1 decembrie  atât de luminoasă atât de frumoasă, cu noi proiecte. Drumuriel duc spre Iaşi, Spre Bucureşti, spre Barşov"

- Ce înseamnă România pentru cultura din R. Moldova?

-Înseamnă casa părinteacsă, înseamnă vatra strămoşeacsă, înseamnă cei 7 ani de acasă, înseamnă totul."

La 1 decembrie, România marchează 104 de ani de la înfăptuirea visului de secole al tuturor românilor - Marea Unire, care a dus la crearea României Mari.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter