Social

O elevă dintr-un liceu din Chişinău a fost lovită în timpul unei lecţii de către o profesoară. Ministerul Educației a lansat o amplă campanie de sensibilizare pentru combaterea bullying-ului în școli

O elevă dintr-un liceu din Chişinău a fost lovită în timpul unei lecţii de către o profesoară

O elevă de la Liceul Alecu Russo din Chişinău a fost lovită în timpul unei lecţii de către o profesoară. Incidentul a ajuns în atenția autorităţilor doar după ce, în spaţiul public, au apărut imagini filmate de un martor. Direcţia Educaţie a Primăriei a inceput o anchetă iar cazul este și în atenția Ministerului. Profesoara bătăușă a fost penalizată şi nu va mai preda în clasa unde învaţă victima ei. Vă atenţionăm că urmează imagini şi detalii care vă pot afecta emoţional.

Din imaginile publicate pe o reţea socială, se vede cum profesoara loveşte eleva după ce aceasta i s-ar fi adresat nepoliticos.

Directorul Liceului Alecu Russo din Chişinău a creat o comisie multidisciplinară, iar profesoara a fost sancţionată.

LORA GÎRLEANU director, Liceul Teoretic ,,Alecu Russo", Chişinău: Deci ei au înaintat ca… cadrul didactic să fie penalizat cu avertizare, conform Codului Muncii şi să fie limitată de procentul de performanţă pentru semestrul doi. Au fost şi alte decizii, de monitorizare din partea administraţiei, psihologului şi aşa mai departe.

Cazul este analizat şi de comisia de etică din cadrul Direcției Educație a municipiului Chisinau.

ION CEBAN primar, municipiul Chişinău: Rog să fie formulate propuneri către minister, și nu ar fi rău, ca în sălile de clasă să fie instalate camere de supraveghere.

Reprezentanţii Ministerul Educaţiei şi Cercetării cer măsuri sporite pentru a preveni astfel de fapte.

REACŢIA MINISTERULUI EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII:

,,Au fost demarate investigații și la nivel de instituție pentru elucidarea tuturor circumstanțelor cazului. Administrația liceului a dispus ca profesoara care a manifestat un comportament agresiv să nu mai predea la clasa în care învață eleva.
Îndemnăm atât responsabilii (…) din Chișinău, cât și din celelalte raioane să depună mai mult efort pentru a responsabiliza instituțiile de învățământ în vederea combaterii acestor fenomene."


Cazurile de agresiune pot cauza copiilor consecinţe psiho-emoţionale cu impact de lungă durată.

ZINAIDA GRIBINCEA psiholog: Elevii pot avea stări de anxietate, depresie, probleme de relaţionare, diminunarea încrederii în sine şi chiar scăderea performanţelor şcolare. Trebuie de luat în calcul şi faptul că, în prezent, profesorului îi revine deseori sarcina de a suplini şi prezenţa activă a părinţilor în viaţa copilului. Consider că problema educaţiei trebuie să fie o misiune comună a familiei şi a profesorilor.

Între timp, astăzi a fost lansată o amplă campanie de sensibilizare pentru combaterea bullying-ului în școli. Ministrul Educaţiei a făcut referire și la studiul PISA din 2023, privind starea de bine a elevului şi relațiile cu profesorii.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei: 15% din toţi elevii zic că de câteva ori pe an au fost excluși din activități. 22% din elevi zic că au fost loviți sau îmbrânciți.  11% au rămas acasă şi nu au mers la instituția de învățământ deoarece nu se simțeau în siguranță. Ar trebui cu toţii să ne punem de acord asupra unei metodologii pe care să o aprobăm şi să stea la baza tuturor cercetărilor care le facem pe viitor.

Campania anti-bullying este desfăşurată în parteneriat cu Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei. Conform datelor oficiale, anul trecut, în Republica Moldvoa au fost raportate peste 1000 de cazuri de hărțuire în școli. Copiii care au suferit din cauza unui abuz sau martorii unui asemenea caz sunt îndemnaţi să apeleze la Telefonul Copiilor.

TELEFONUL COPIILOR - 080 011 116

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter